Bevaka
Jerusalem

TT
Kultur

Modehus hittade konstskatt bakom väggen

Alex Bohen, vd för modehuset för Oscar de la Renta, planerade för att öppna en ny butik i Paris. Mitt i renoveringarna, fick han ett telefonsamtal från sin arkitekt, Nathalie Ryan.

– Vi har gjort en upptäckt, minns han hur hon sa, skriver Dagens Nyheter.

Han tog planet från New York till Paris, begav sig till andra våningen av det som skulle bli butiken, där byggarbetarna var upptagna med att städa bort skräp.

Någonting var gömt bakom en vägg, och det var inte asbest. Utan en två gånger sex meter stor oljemålning av en välekiperad 1600-talsmarkis och ett antal hovmän som anländer till staden Jerusalem.

Bolen berättar att bilder av korsfarare och riddare dansade framför hans ögon när han såg aristokraterna till häst och moskéerna på målningen.

– Jag kanske har sett för många filmer, säger han.

Och för ett modehus som strävar efter att ha den ”mest unika!”, ”mest autentiska!” butiken, där bara den personliga upplevelsen är viktig, är en kulturell skatt omringad av ett mysterium den ultimata detaljen.

Bolen kom överens med byggnadens ägare, att han skulle restaurera målningen om de lät den vara kvar i butiken under hyrestiden (det första kontraktet sträckte sig i tio år). Arbetet påbörjades sent i november.

Nu arbetar en grupp med det mödosamma arbetet att svabba bort en del av lacket för att låta färgen lysa igenom. Sakta framträder detaljer som bevisar målningens härkomst: moskén, den västra muren, de utarbetade brokaderna på de besökande fransmännen, skriver DN

Upptäckten krävde att man tänkte om kring interiören, och förändrade det praktiska arbetet. Bland annat jagar man möbler från olika tidsperioder, som kopplar dåtid till nutid.

Säkerheten kommer också att behöva höjas. Planen är att öppna sent i vår.

– Vi kommer inte att hänga en mur av klänningar framför, säger Nathalie Ryan.

24 jan 2019