Bevaka
Jeremy Corbyn

Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Besvärligt för Boris Johnson – trots majoritet i valet

Förra veckans resultat från det brittiska parlamentsvalet var någorlunda väntat, men den majoritet som Tories och Boris Johnson kammade hem var betydligt mycket större än vad opinionsmätningarna innan valet visade.

För Tories, som har haft svårt att hitta allierade, var resultatet dock nödvändigt. Det skriver Tomas Karlsson på Norrtelje Tidnings ledarsida. Han menar att Tories medvetet centrerade frågan om Brexit, samtidigt har de också Labour ledaren Jeremy Corbyns impopularitet att tacka.

Även inom Labour lades skulden för partiets katastrofval på Corbyn och ”det mycket röda valmanifest som Labour gick till val med föll inte i god jord” skriver Tomas Karlsson.

Richard Appelbom på Bohuslänningens ledarsida poängterar att majoritetssystem likt det i Storbritannien gynnar stora partier.

”51 procent röstade på partier som vill stanna i EU eller ha en ny folkomröstning, medan knappt 46 procent röstade på partier som vill lämna EU” skriver Richard Appelbom.

Bo Pellnäs på UNT:s ledarsida skriver om de försvarspolitiska effekterna av Storbritanniens väntade utträde ur EU. Historiskt sett har landets försvarspolitik strävat efter en balans med Frankrike och Tyskland, något som nu sannolikt kan komma att ändras. I båda länderna syns redan en positionering av historisk rang; en fransk skepsis mot USA och ett ökat tyskt förtroende för Nato.

”Trump vädrade omedelbart möjligheten att utnyttja detta till ett skarpt angrepp på Macron under Natomötet i London. Om det innebar att han för första gången försvarade Nato eller bara försökte vidga en uppenbar klyfta mellan de stora EU-länderna i deras syn på unionens framtid, det låter jag vara osagt” skriver Bo Pellnäs.

19 dec 2019