Bevaka
Jens Henriksson

tt
Näringsliv

Näringslivstopparna om valet: ”Vi står inför jättestora utmaningar”

Många företagsledare oroas av att valresultatet bäddar för politisk osäkerhet och en reformsvag regering.

– Politisk osäkerhet har stora effekter om det är ett skakigt läge. Men det är inget skakigt läge för Sverige, säger Folksamchefen Jens Henriksson, som var socialdemokratisk statssekreterare 2002–2006, till TT.

Henrikssons huvudscenario är att S-ledaren Stefan Löfven förlorar statsministeromröstningen när riksdagen har öppnat. Då antar han att moderatledaren Ulf Kristersson bildar regering, tillsammans med ett eller flera allianspartier.

Andreas Hatzigeorgiou, tillträdande vd för Stockholms handelskammare, tror inte heller att den politiska osäkerheten leder till en ekonomisk kris – inte på kort sikt. Fast efter två mandatperioder präglade av svaga minoritetsregeringar ser han ett stort uppdämt reformbehov.

– Vi står inför jättestora utmaningar. Bostadsmarknaden fungerar väldigt illa och vi har en rekordhög kompetensbrist (på arbetsmarknaden), säger han till TT.

– Bostadsmarknaden bör vara prioriterad. Den fungerar illa, vi har alldeles för låg rörlighet och vi har haft ett inflöde av människor de senaste åren som kommer att ha svårt att köpa sig en bostad till de priser som i dag råder, tillägger han.

Första vice riksbankschef Kerstin af Jochnick bekräftar att även Riksbanken ser bostadsmarknaden som en viktig fråga för nästa regering att hantera.

– Bostadsmarknaden är ett sådant viktigt område som vi ju länge har talat om och där vi verkligen tycker att det behövs breda reformer på många olika sätt, säger hon till TT.

11 sep 2018