Bevaka
Januariavtalet (JA)

Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Alliansen mellan V och högerpartierna kan komma att återuppstå

Det har varit ett par händelserika dagar i svensk politik, inte minst med tanke på framflyttningen av reformeringen av Arbetsförmedlingen som ledde till att oppositionspartierna drog tillbaka misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsministern.

Sydsvenskans ledarsida skriver att framflyttningen i sig är bra, men att det äventyrar det framtida regeringssamarbetet.

”Just denna kris tycks vara avvärjd, men den rödgröna regeringen har en besvärlig resa framför sig under resten av mandatperioden. Sammanhållningen mellan de fyra partierna bakom 73-punktsuppgörelsen kommer att sättas på hårda prov” skriver Sydsvenskan.

Johan Rudström på UNT:s ledarsida skriver att Centerpartiet är de största förlorarna och förundras över hur en genomtänkt reformering av Arbetsförmedlingen inte redan kan vara på plats.

”Det politiska skyttegravskriget har mer eller mindre tydliga vinnare och förlorare. Den givna förloraren är Sveriges 360 000 arbetssökande. Myndigheten som ska hjälpa dem rivs ned, medan alternativet skjuts på framtiden” skriver Johan Rudström.

Håkan Boström på Göteborgs Postens ledarsida menar att det i grunden inte handlar om sakfrågan utan om förändringar på spelplanen för svensk politik, något som sakta håller på att accepteras av partierna. Han skriver att partierna ställningar till mångt och mycket följer en logik, men att det samtidigt är tufft att bryta invanda konstellationer.

”I grunden är det vi ser snarast en fungerande demokrati som anpassar sig till nya förutsättningar, ytterst orsakade av en förändrad verklighet och väljarnas vilja.

12 dec 2019
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Partiledardebatten vittnar om de politiska sprickorna

Sedan söndagens partiledardebatt i Agenda och onsdagens debatt i riksdagen har den svenska regeringsbildningen och partiledarnas prestationer debatterats flitigt på landets ledarredaktioner. ”Det är inte år 2014 längre” konstaterar Karin Phil på Göteborgs-Posten och ifrågasätter politikernas verklighetsförankring.

Istället för att presentera lösningar på samhällets stora utmaningar menar Karin Phil att partiledarna fastnar i känsloargument och slentrianmässiga svar.

Karin Bergkvist på Gefle Dagblads ledarsida skriver om migrationen, något som delar Januariavtalets parter. Största sprickan syns kanske hos Socialdemokraterna som å ena sidan tacklas med Miljöpartiets krav på en mer human flyktingpolitik och å andra sidan med den ekonomiska bördan hos kommunerna, som till stor del är S-styrda.

”När nu S-ledaren uttalar sig om en stramare migrationspolitik för att sedan delvis pudla förstärker det bara bilden av en socialdemokrati med en spretig, inkonsekvent migrationspolitik” skriver Karin Bergkvist.

Sprickorna i Januariavtalet tycks dock ena dess opposition, menar Reidar Carlsson på Norrtelje Tidning. Han skriver att M, KD och SD mer än gärna svartmålar det politiska läget. ”Men Ebba Busch Thor bortser från att det inte fanns någon majoritet i riksdagen för en sådan regeringspolitik. Eller menar hon att Sverigedemokraterna i stort sett har samma politiska mål som allianspartierna?”

17 okt 2019