Bevaka
Jan-Olof Jacke

Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

Tillväxtverkets u-sväng sågas: Enormt frustrerande

Tillväxtverket vänder 180 grader i frågan om korttidsstöd när permitterad personal tar ut ledighet. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke riktar nu skarp kritik mot myndigheten, skriver Di.

– Det går inte att operera med ändrade förutsättningar under resans gång, säger han.

För en månad sedan meddelade Tillväxtverket att arbetsgivare som beviljats det statliga korttidsstödet får stöd för de dagar som medarbetarna tar ut betald semester. Obetald semester räknas däremot som frånvaro – därför ska korttidsstödet inte utgå för dessa dagar.

Men nu har Tillväxtverket gjort en oväntad u-sväng. Myndighetens nya linje är att stödet inte ska utgå för semesterdagar. Istället kommer hela lönekostnaden i sommar att hamna på företagen.

– Företagen har planerat sina verksamheter och semesterlägganden efter den tolkning som Tillväxtverket gjorde för någon månad sedan. Det som är olyckligt är inte tolkningen i sig, utan det som ställer till det för företagen är ändrade tolkningar och regler, säger Jan-Olof Jacke till Di.

Företagarorganisationerna är också kritiska mot den omsvängning Tillväxtverket gjort om att bolag som gör aktieutdelningar eller ger koncernbidrag inte får något permitteringsstöd.

Patrik Krassén, skatteexpert på Företagarna, menar att det drabbar företag som kämpar.

– Regeringen och Tillväxtverket väljer här att trycka till ordentligt, tvärt emot retoriken om att det är viktigt att företagen ska ha goda möjligheter att fortsätta verka, säger han till fPlus.

Företagarna menar också att korttidsstödet, som är riktat till de anställdas löner, och omställningsstödet, som enbart omfattar vissa fasta kostnader under två månader, inte motiverar ett så långtgående ingrepp.

– Att beivra medvetet fusk är en sak, men det är inte vad detta handlar om, och utdelningsförbudet kommer att slå mot förutsättningarna för mängder av seriösa bolag, säger Patrik Krassén.

Jan-Olof Jacke säger till fPlus att agerandet skapat rörig situation för näringslivet.

– De många turerna kring utdelningar och korttidsarbete har skapat en olycklig osäkerhet om vad som gäller, säger han och varnar för vad det kan leda till:

– Tillväxtverkets besked innebär att medarbetare i företag som redan haft bolagsstämma de senaste månaderna och beslutat om utdelning inte får stöd för korttidsarbete. Detta kan leda till fler varsel om uppsägningar, säger Jan-Olof Jacke till fPlus.

18 maj