Bevaka
ISK, Investeringssparkonto

Illustraitonsbild. Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Framtidens pensioner

Skynda på om du saknar tjänstepension - gäller både företagare och anställda

Är du en av de 245 000 arbetande svenskar som står utan tjänstepension? Du kan spara själv, och får också dra av för det. Men det är brådis – pengarna måste in före årsskiftet, rapporterar TT.

Fast det går att kompensera sig själv för den uteblivna tjänstepensionen, förklarar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

– Det är avdragsgillt om man sparar för att kompensera för tjänstepensionen. Det är undantaget, annars får man inte dra av för pensionssparande, säger Arturo Arques.

Den som vill ordna sitt sparande för i år kontaktar helt enkelt bara en bank eller ett försäkringsbolag. Men det är viktigt att det sker före årsskiftet för att pengarna ska kunna dras av på skatten i år, påpekar han.

– Det är en bra utgångspunkt att spara 4,5 procent av lönen, säger han.

Runt 96 procent av alla löntagare har tjänstepension, som arbetsgivaren betalar in, berättar Per Gustafson, utredare på Inspektionen för socialförsäkring.

– Alla i offentlig sektor har det, de som saknar tjänstepension är privatanställda i småföretag, och så egenföretagare, säger han.

Tjänstepensionen handlar vanligtvis om 4,5 procent av lönen, som sätts in i tjänstepensionssystemet. Arbetsgivarens skyldighet att betala regleras i kollektivavtal, men för de företag som inte tecknat ett sådant kan det ibland vara så att de inte betalar in. Egenföretagare, ofta med små verksamheter, är också dåliga på att se om sin tillvaro på äldre dagar.

17 dec 2018
Photographer: Andrey Popov
Det svenska skattetrycket

Klart: Så mycket höjs skatten på ISK-kontot

Statslåneräntan har nu fastställts till 0,51 procent, enligt besked från Riksgälden. Det betyder att skatten på ISK-kontona höjs marginellt. Men det röriga politiska läget kan kasta om förutsättningarna eftersom C och L är på kollisionskurs med Socialdemokraterna om ISK-skatten, skriver DI.

Skatten på Investeringssparkontot, ISK, räknas ut efter en modell där statslåneräntan i slutet av november året innan avgör nivån. Räntan har nu av Riksgälden bestämts till 0,51 procent, vilket innebär att skatten höjs marginellt jämfört med detta års 0,49 procent.

Spararen som i början av 2019 har 500 000 kronor på kontot och sätter in 2 000 kronor i månaden, kommer om avkastningen är noll att få betala cirka 2 330 kronor i skatt för 2019. Det är omkring 30 kronor mer än i år.

S-regeringen har höjt ISK-skatten två gånger eftersom partiet anser att skatterabatten varit för stor. Allianspartierna har varit mycket kritiska mot höjningarna. Både Centerpartiet och Liberalerna, som just nu överväger om de ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister, vill att skatten återställs till nivån som gällde före höjningarna. Det är därför högst osäkert vad som händer med ISK när Sveriges nästa regering tar över, skriver DI.

I och med att statslåneräntan är så låg är ISK den mest förmånliga sparformen för aktiesparande. Men DI påpekar att sparandet är dåligt för räntefonder. Det krävs en avkastning på minst 1,51 procent 2019 för att ISK ska vara bästa valet. Det lönar sig därför mer att ta ut pengarna och sätta in dem på vanliga räntebärande konton.

Statslåneräntan styra fler skatteberäkningar som rör företagare. Bland annat gäller det utdelningsutrymmet för aktier i fåmansföretag, ränta för ingående periodiseringsfonder hos juridiska personer och bilförmån, skriver Redovisningshuset.

29 nov 2018