Bevaka
Internet

Sundar Pichai, Googles vd. Rajanish Kakade / TT NYHETSBYRÅN
Den digitala utvecklingen

It-stormaktens larm: Därför halkar Sverige efter

Sverige måste förbättra sig för att kunna locka till sig it-stjärnor från den nya digitala stormakten Indien, skriver SvD som berättar historien om Sundar Pichais resa från fattigdom till posten som vd för Google.

I Silicon Valley finns det gott om framstående personer med indiskt ursprung som Adobes vd Shantanu Narayen, Hotmails grundare Sabeer Bhatia, usb-skaparen Ajay Bhatt och Ruchi Sanghvi, som tog fram Facebooks nyhetsflöde. Den indiska it-sektorns organisation Nasscom uppger att det startades 1 100 startup-företag förra året vilket skapade 60 000 nya jobb.

Nu har Indien blivit en stormakt inom it-industrin och det pågår en internationell dragkamp om indierna. De senaste åren har flera tusen indier kommit till Sverige för att arbeta inom it.

– Sverige är ett land som har byggts upp av svensk exportindustri. Ska vi fortsätta att vara bra på det måste vi se till att de bästa studenterna kommer till Sverige. Det är en förutsättning för att kunna behålla det svenska välståndet, säger KTH:s vice rektor Stefan Östlund till SvD.

Gauri Kacherikar, chef på svensk-finska it-företaget Tieto i Indien, menar att Sverige måste skärpa sig på två områden. Det ena är att det tar alldeles för lång tid att få arbetstillstånd och det andra är konsensustänkandet.

– Det försenar beslutsfattandet och resulterar lätt i förlusten av möjligheter. Om vi jämför Sverige med andra länder så tror jag att det här långsammare beslutsfattandet gör att Sverige halkar efter, säger Gauri Kacherikar till SvD.

10 feb