Höj lönekraven vid arbetskraftsinvandring och stoppa möjligheten till spårbyte. Det är två förslag som Moderaterna kommer att lägga fram i riksdagen i veckan. Men förslaget får kritik från arbetsgivarhåll, skriver Arbetsmarknadsnytt.
Det viktigaste M-kravet är att arbetskraftsinvandrare ska tjäna mer än medianlönen, som i dagsläget är 31 700 kronor i månaden.
Utöver lönekravet ställer partiet ytterligare tre krav: Ta bort möjligheten till spårbyte, helt stopp för personliga assistenter och högre trösklar för anhöriginvandring, inklusive ett krav på bostad av viss storlek och standard.
– Moderaternas förslag är ett grundskott mot hela idén om att den svenska arbetsmarknaden ska vara öppen för alla som kan få ett arbete här, säger Almegas chefekonom Patrick Joyce i en kommentar.
Han menar att förslaget kommer att innebära att många företag inom flera branscher inte kommer att kunna rekrytera medarbetare från tredje land, det vill säga länder utanför EU. Han betonar också att bristyrken, som kockar och kvalificerade yrkesarbetare inom teknikkonsulttjänster, får svårt att klara Moderaternas lönekrav.
– Den höga arbetslösheten bland flyktinginvandrare beror inte på arbetskraftsinvandringen utan på dålig integrationspolitik och bidragssystem som hindrar nyanlända kvinnor från att ta enklare arbeten, säger Patrick Joyce.
Patrick Joyce får medhåll från Visitas vd Jonas Siljhammar.
– Förslaget visar på en nedlåtande attityd mot vissa yrken och bristande förståelse för att även människor med helt normala inkomster kan ha nyckelkompetenser som behövs för att besöksnäringens företag ska kunna utvecklas, växa och skapa nya jobb, säger han till Arbetsmarknadsnytt.
Även från Teknikföretagen kommer kritik mot Moderaternas förslag.
– Om förslaget skulle gå igenom innebär det allvarliga konsekvenser för våra medlemsföretag som rekryterar kompetens som cnc-operatörer, svetsare och underhållstekniker. Moderaterna pratar om att de vill stoppa arbetskraftsinvandringen till lågkvalificerade yrken, men detta är personer med en kvalificerad industriteknisk yrkeskompetens inom bristyrken, säger Li Ljungberg, näringspolitisk expert på Teknikföretagen.
Tankesmedjan Timbros vd Benjamin Dousa vänder sig också mot det moderata förslaget.
”Höjt lönegolv slår brett och mål alla. Dåligt för enskilda företag som vill växa, och skadligt för svensk konkurrenskraft", skriver han på Twitter och fortsätter:
”Över 90% av all arbetskraftsinvandring sker till bristyrken. Även yrkeskategorier med löner under svensk mediannivå är nettopositiva bidrag till statens finanser.”
Under tisdagen tog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) emot ett delbetänkande om ändrade regler för arbetskraftsinvandring. Betänkandet föreslår bland annat försörjningskrav för arbetsinvandrare som vill ta hit sin familj samt stopp för kompetensutvisningar.