Bevaka
Integration

isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

”Lika viktigt att vara källkritisk som att tvätta händerna”

Spridningen av information kring Corona tenderar att föda desinformation och falska påståenden. I kristider som dessa är därför tydlighet och ärlighet från makthavare viktigare än någonsin, skriver flera ledarsidor.

Emma Jaenson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida skriver att desinformation får sin spridning när människor upplever att de inte får hela sanningen.

”Gemensamt för desinformationen är att den tenderar att ha politiska eller kommersiella syften. Och i ett sånt läge är det oerhört viktigt att vi har myndigheter som vi kan lita på” skriver Emma Jaenson.

Hon får medhåll från Arvid Åhlund på Kristianstadsbladet som uttrycker att ryska och kinesiska aktörer använder pandemin för att sprida en misstro i andra länder.

”Gränsen mellan legitim och livsviktig debatt å ena sidan och farliga och falska narrativ å den andra, är inte alltid glasklar, men alla har ett ansvar att försöka urskilja den, skriver Arvid Åhlund.

Ett annat problem är att informationen från svenska myndigheter inte tycks nå alla, skriver Johan Rudström på UNT:s ledarsida. I det tycks kulturskillnader vara en förklarande komponent menar han, och lyfter hur viruset slagit hårt mot svensksomalier i Stockholm.

”Vid sidan av fakta, som självklart måste nå alla medborgare, finns också de osynliga gränser som det tycks ta generationer att förstå fullt ut. Att dela sitt bröd, ta hand om sina sjuka och umgås över generationsgränserna? Nej, så gör vi inte i Sverige” avslutar Johan Rudström.

26 mar