Bevaka
HSB

Ingvar Karmhed / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Kravet på nästa regering – slopa amorteringskravet

Den viktigaste åtgärden för den nya regeringen är att slopa amorteringskravet - det menar sex vd:ar på några av Sveriges största bygg- och bostadsbolag. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Siffror från HSB visar att antalet byggstarter som planerats halveras och bostadsbyggandet minskar kraftigt.

– Nu är situationen att Sverige har ett stort behov av bostäder samtidigt som den betalande efterfrågan är för svag. När inte hushåll med ganska goda inkomster får låna, måste en ny regering ta tag i finansieringsfrågan. Att slopa det sista amorteringskravet är avgörande för bostadsproduktionen, säger Pernilla Bonde, vd på HSB, till Svenska Dagbladet.

Pernilla Bonde får medhåll från flera kollegor i branschen. VD:arna för Peab Bostad, JM, Skanska, NCC, och Bonava är överens - politikerna måste slopa det extra amorteringskravet på höga bostadslån. Men detta finns inte med i överenskommelsen mellan S, MP, C & L.

Men vd:arna efterfrågar mer från en framtida regering: en stabil och långsiktig blocköverskridande överenskommelse för att bryta låsningarna – och reformera bostadspolitiken.

–Det avgörande är att skapa incitament för bostadsbyggande på lång sikt. Mitt förslag är att landets kommande regering och rikspolitiker skapar ett expertråd, så att politiken att inte jobbar för isolerat, säger Peter Svensson, vd för Peab Bostad, till Svenska Dagbladet.

15 jan 2019