Bevaka
Horace Engdahl

Sara Danius när hon meddelade att hon lämnar uppdraget som ständig sekreterare och sin stol i Svenska Akademien. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens kris

Detta har hänt: Krisen i Svenska Akademien

Krisen i Svenska Akademien börjar hösten 2017 då kulturprofilen Jean-Claude Arnault anklagas för sexuellt ofredande och våldtäkt. Han nekar till brott och delar av förundersökningen har lagts ner.

En advokatutredning som utrett ledamöternas koppling till kulturprofilen presenteras den 6 april vilket leder till att man röstar om en uteslutning av kulturprofilens fru Katarina Frostenson. Sprickan är ett faktum och Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar Akademien.

Ledamoten Horace Engdahl kallar den 10 april ständige sekreteraren Sara Danius för den sämsta sekreteraren någonsin. Två dagar senare lämnar hon. Det gör även Frostenson vilket är resultatet av en kompromiss.

Den 20 april meddelar Akademien att man lämnat utredningen till rättsvårdande myndigheter och den 28 april lämnar Sara Stridsberg.

Den 4 maj står det klart att Nobelpriset i litteratur inte kommer att delas ut 2018. Den 30 augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de återvänder ”för att hjälpa Svenska Akademien”, vilket de senare dementerar dagen efter.

Den 1 oktober döms Arnault till två års fängelse för våldtäkt, han fälls för ett fall och frias för ett annat. Svea hovrätt skärper Arnaults straff till två år och sex månaders fängelse för två våldtäkter. Den 27 december överklagar kulturprofilen hovrättsdomen.

Den 26 februari meddelar Svenska Akademien att man har nått en uppgörelse med Sara Danius och avslutar hennes sekreterarskap i förtid. Därmed lämnar hon även sin stol.

10 jan