Bevaka
Höghastighetståg

Heart Aerospace
Flygbranschen och miljön

Snart flyger Sveriges första elflygplan

Anders Forslund är flygplansingenjören som vill bygga elflygplan i Sverige. Visionen är kristallklar: 2025 kommer planen - som beräknas ta 19 passagerare och flyga upp till 400 kilometer - vara redo för att göra inrikesresor i både Sverige och Norge, skriver DI Digital.

Totalt rör det sig om ett miljardprojekt i svenska kronor för att producera ett certifierat elflygplan. Men Forslund är optimistisk. Redan nu befinner han sig i Silicon Valley, där han hoppas kunna få en investering i storleken runt 9 miljoner kronor till sitt bolag Heart Aerospace.

Samtidigt har planen fått stöd av skandinaviska flygbolag som SAS, BRA och Widerøe.

”Vi flyger i dag ett antal rutter som är kortare än 400 km och som potentiellt kan ersättas med elflygplan av lämplig storlek. Därför är det här ett intressant projekt som vi självklart stöttar”, säger Lars Andersen Resare, hållbarhetschef på SAS till tidningen.

Men satsa på elflygplan har också väckt en del kritik.

Belackare menar att det är fysiskt omöjligt, att det inte räcker för mer än korta sträckor, och att utvecklingen ska hända av sig själv.

Forslund svarar att han själv har flugit med elflygplan, att de korta distanserna kan ersätta många utsläppstunga kortdistansflyg och att någon måste ta tag i frågan om det ska ske en förändring.

”Det finns en stor medvetenhet i vårt land kring flygets klimatpåverkan och vi borde använda det för att skapa en ny infrastruktur kring flyget i Sverige och bygga en exportindustri”, säger han.

21 mar