Bevaka
Hemköp

 Tomas Oneborg/Fredrik Sandberg
Näringsliv

Coop köper alla svenska Nettobutiker – merparten ska skyltas om

Coop köper danska Nettos samtliga 163 butiker i Sverige, merparten i den södra landsänden. Huvuddelen ska behållas och skyltas om.

– Det är ett kompletterande köp. Vi har låga marknadsandelar och vita fläckar i södra Sverige, motiverar Coop Butiker och Stormarknaders vd Christian Wijkström köpet.

Därmed lämnar Netto den svenska marknaden. Den danska lågpriskedjans intåg i Sverige i början av 2000-talet blev aldrig någon succé. Precis som för tyska Lidl har det gått trögt att ta plats vid det svenska matbordet.

Vi har behov av att stärka oss för att ge huvudkonkurrenten en match

Coop har haft sina egna problem. Det är alltså två kedjor med lönsamhetsproblem som nu hittat varandra. Med köpet stärker Coop sin ställning som tvåa på livsmedelsmarknaden. Coop som länge har brottats med svaga siffror har de senaste åren gjort om organisation och verksamhet och har sedan 2015 vänt förlusten till vinst. Att växa är nödvändigt för att lyfta resultatet, enligt Magnus Johansson, vd för Coop Sverige.

– Vi har behov av att stärka oss för att ge huvudkonkurrenten en match, säger Christian Wijkström.

Överlägsen etta

Överlägsen etta på matmarknaden är Ica som har runt hälften av livsmedelsmarknaden. Därefter kommer ingenting, sen kommer Coop och Axfood, den senare med varumärken som Hemköp och Willys på runt 17–18 procent vardera. Lågpriskedjan Netto har blygsamma två procent av marknaden, strax efter Lidl, enligt Delfi Marknadspartners, DLF och HUI Research kartläggning som avser 2017.

I och med affären försvinner en spelare och konkurrensen kan bli lidande.

– Så kan man tänka, säger Christian Wijkström.

Men hans bild är snarare att konkurrensen förbättras när Coop stärker sina aktier gentemot huvudkonkurrenten Ica. Konkurrensverket kommer att titta på affären, men eftersom Netto är en så liten spelare borde inte köpet gå i stöpet.

– Vi har anmält affären till Konkurrensverket och avvaktar nu deras process.

Hemlig summa

Enligt Christian Wijkström har inte Coop som syfte med affären att lägga ner de köpta butikerna. De drygt två tusen Nettoanställda kan därmed känna sig hyfsat säkra på sina jobb.

– Nej, vi gör inte en affär där vi behöver göra butiksnedläggningar som en första fråga. Vi gör en affär där vi behöver komplettera vårt nätverk. Huvuddelen blir kvar, säger han.

Vi har en finansiell situation nu som gör att vi kan göra det här

Sen kan vissa enskilda butiker ändå komma att läggas ner, men det görs i den normala verksamheten också. I fjol stängde Coop ner elva butiker. I år är siktet inställt på fler nyöppnade än nedlagda butiker, vid sidan om affären med Netto.

Coop vill inte avslöja någon köpesumma på Nettobutikerna.

– Vi har en finansiell situation nu som gör att vi kan göra det här, säger Wijkström.

10 maj 2019
Brotten mot företagen

Spott, våld och dödshot: Här är det livsfarligt att vara företagare

Branschen skulle kunna vara en väg in för unga i arbetslivet, men det har utvecklats till något annat i takt med ökade stölder, dödshot och trakasserier, rapporterar Entreprenör.

En av de butiker som dagligen utsätts är Hemköp i Skanstull. Där händer det att aggressiva och ligor ställer till problem

– Det är bland annat ligor som rensar köttdisken, chokladhyllan och stjäl deodoranter, tandkräm, egentligen allt som går att sälja vidare, säger butikschefen Linda Gunnarsson till tidningen.

Samtidigt blir personalen direkt lidande.

”Det är ju helt sjukt att man på något sätt får vänja sig vid att bli mordhotad, spottad i ansiktet och lära sig hur man ska undvika att få en snyting”, säger Gunnarsson.

Denna trend har på många sätt förändrat förutsättningarna att jobba i butik. Utöver sina vanliga arbetsuppgifter måste de anställda att också veta var alla larm knappar finns och hur man gör ett utrop, berättar butikschefen Linda Gunnarsson för Entreprenör.

Att bekämpa problemet är lättare sagt än gjort. På grund av den svåra möjligheten att väcka åtal har många frustrerande handlare helt enkelt gett upp att anmäla brotten.

– Det är oerhört problematiskt. Inte bara att det urholkar förtroendet för rättsväsendet utan även att det ger en missvisande bild av situationen. Förlitar man sig på den officiella statistiken så är den väldigt missvisande, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel till Entreprenör.

23 jan 2019