Bevaka
Helena Lindahl

Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ungdomskriminaliteten

C-toppens attack mot Löfven: Fullständig härdsmälta

Kritiken är stenhård mot Stefan Löfven (S) efter gårdagens intervju i Expressen där statsministern kopplade ungdomsrånen till alliansens skattepolitik mellan 2006 och 2014.

– Under lång tid pågick en politik, under åtta år med den förra borgerliga regeringen, som innebar skattesänkningar och neddragningar i välfärden. Det håller inte. Nu har vi lagt om den politiken, vi ska satsa mer på välfärden, sa Stefan Löfven till tidningen.

Såväl Ebba Busch Thor, Nyamko Sabuni och Ulf Kristersson har riktat hård kritik mot uttalandet.

”Nu gör han det igen, Stefan Löfven. Skyller ifrån sig. Men denna gång överträffar han nästan sig själv”, skriver moderatledaren på Facebook.
Men även från flera centerpartister är frustrationen stor. Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström kallar det för ett mycket anmärkningsvärt uttalande”.

Partikamraten och riksdagsledamoten Helena Lindahl går ett steg längre i sin kritik.

”Jag har aldrig ångrat att jag röstade nej till Stefan Löfven som statsminister, men om några tvivel någonsin hade funnits så hade gårdagens fullständiga härdsmälta skingrat alla tvivel. Sveriges statsminister kan inte ens själv tro att något lägre skatt för svenska arbetare leder till att barn- och ungdomar blir grovt kriminella som rånar jämnåriga med sadistiska inslag av förnedringar”, skriver Helena Lindahl i ett Facebook-inlägg.

Hon fortsätter:

”Kopplingen mellan att landets anställda får behålla lite mer i plånboken och att deras barn 14 år senare blir kriminella är minst sagt vag. Det blir dessutom obegripligt om man betänker att det finns en lång lista på länder som har betydligt lägre skatter än Sverige och med statsministerns logik borde ju deras ungdomsbrottslighet därmed vara helt utom kontroll – men så tycks inte verkligheten se ut”.

14 feb