Bevaka
Hamnkonflikten

Hamnkonflikten

Hamnstrejken avblåst – parterna överens om andrahandsavtal

Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet har idag kommit överens om ett andrahandsavtal, skriver Arbetsmarknadsnytt. Det innebär att den aviserade hamnstrejken är avblåst.

– Detta andrahandsavtal innebär att den flera decennier långa konflikten med Hamnarbetarförbundet är löst. Vi har nu fredsplikt med Hamnarbetarförbudet. Hamnarbetarförbundets strejker är avblåsta och arbetet i hamnarna kan återgå till det normala, kommenterar Mattias Dahl, vd Transportföretagen, utvecklingen i ett pressmeddelande.

Hamnarbetarförbundet varslade om strejk från midnatt idag. Om ingen lösning hade nåtts skulle en storstrejk brutit ut i ett 20-tal hamnar.

– De får det som vi har erbjudit från början. Därmed har vi fredsplikt, som vi aldrig tidigare har haft, säger Mattias Dahl till Arbetsmarknadsnytt.

Enligt Mattias Dahl är det i grunden samma skrivningar i det avtal som idag har ingåtts, jämfört med bud nummer två i medlingen.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke tycker att det är utmärkt att avtalet kommit till stånd.

– Jag hoppas att överenskommelsen är början till en mer konstruktiv anda, säger han.

Joakim Ärlund, förhandlingschef Sveriges Hamnar, är nöjd med avtalet.

– Det här är ett andrahandsavtal, vilket innebär att anställningsvillkoren för alla hamnarbetare i hamnarna även fortsättningsvis kommer att regleras av vårt kollektivavtal med Transportarbetareförbundet, som är det först tecknade avtalet i branschen, säger han i en kommentar.

Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten är också lättad efter överenskommelsen.

– Vi välkomnar dagens besked som innebär att det nu råder fredsplikt i hamnarna. Våra företag kan åter igen koncentrera sig på sin kärnverksamhet och få ut sina varor på världsmarknaden utan störningarna i hamnarna, säger han i ett pressmeddelande.

Hamnarbetarförbundet är också nöjt med avtalet.

– Så jävla gött, säger Eskil Rönér, förbundsordförande, i en kommentar.

5 mar
TT + pressbild
Hamnkonflikten

LO-förbunden: Hamnarbetarförbundet har inte vårt stöd

Hamnarbetarförbundets konflikt stöttas inte av den svenska fackrörelsen. Det säger tunga fackliga företrädare som Arbetsmarknadsnytt har kontaktat.

– Det finns ett kollektivavtal som Transport har tecknat. Den svenska modellen bygger på att vi har en arbetsplats med ett kollektivavtal för arbetarna och vi kan inte stötta att man på det här sättet försöker tränga ut Transports avtal, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall till Arbetsmarknadsnytt.

Kollektivavtalet han hänvisar till är det så kallade Hamn- och stuveriavtalet, det avtal som gäller i alla svenska hamnar. Avtalet om fattar alla hamn- och stuveriarbetare i hamnarna, oavsett om arbetarna är anslutna till ett fackförbund eller inte och oavsett vilket fackförbund de i så fall är anslutna till.

Hamnarbetarförbundet har skickat en så kallad hemställan, en begäran om sympatiåtgärder till LO, med attention till Transportarbetareförbundet.

Avtalssekreterare Peter Winstén är tydlig med att det inte kan bli fråga om några sympatiåtgärder.

– Det blir extremt märkligt om vi skulle sympatisera mot oss själva, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

– Det vore nytt, i och för sig, konstaterar han med viss ironi.

Än så länge har Transport inte lämnat något svar till Hamnarbetarförbundets förfrågan om sympatiåtgärder. Det formella beslutet ska tas på det Transports ordinarie förbundsstyrelsemöte den 19 mars. Men Peter Winstén har bilden klar för sig.

– Jag skulle bli förvånad om förbundsstyrelsen inte säger nej, säger han.

IF Metall har inte fått någon begäran från Hamnarbetarförbundet.

– När vi får det ska det formellt behandlas av förbundsstyrelsen, men jag är säker på att vi inte kommer att bevilja någon sympatiåtgärd. Det finns ett avtal i hamnen och vi sympatiserar inte när man, som Hamnarbetaförbundet nu gör, försöker tränga ut ett kollektivavtal som Transport har, säger Veli-Pekka Säikkälä.

5 mar