Bevaka
Göteborgs-Posten

Det nya bonus malus-systemet

Glädjebeskedet: Skatten på husbilar förändras inte

Skatten på husbilar kommer inte att förändras i det nya bonus-malus-systemet, uppger Transportstyrelsen.

fPlus berättade i april att husbilsägare riskerade att åka på en rejäl skattesmäll på grund av bonus-malus-systemet. Husvagnsbranschens Riksförbund, HRF, uppvaktade regeringen för att få tillstånd en korrigering. Branschen fruktade att konsumenterna skulle börja importera begagnade husbilar för att komma undan de nya skatteeffekterna.

Tidigare i juli larmade HRF i en debattartikel i Göteborgs-Posten om att den nya lagstiftningen blir ett hårt slag mot husbilen. Men nu svarar Ullabritt Andersson, verksamhetsspecialist vid Transportstyrelsen, i GP att den nya lagstiftningen inte förändrar fordonsskatten på husbilar.

”Det beskattningsgrundande koldioxidvärdet baseras alltså inte på WLTP-värdet. Det baseras på ett framräknat värde enligt beräkningsformler utifrån vägtrafikskattelagstiftningen, ’skälig grund’. Trots krav på WLTP-värde kvarstår beräkningen av fordonsskatt för husbilar enligt dagens beräkningsformer”, skriver hon.

Branschen tar emot beskedet med glädje.

– Branschen, husbilsägarna och camping-Sverige kan pusta ut. Den nya skatten hade varit ett dråpslag mot husbilen som semesterform med, sett över tid, även stora konsekvenser för landets besöksnäring. Nu ser vi fram mot att fler väljer husbilen som semesterform, säger Tomas Haglund, ordförande för HRF, i ett uttalande på hemsidan.

23 jul 2019