Bevaka
Göteborgs-Posten

Det nya bonus malus-systemet

Glädjebeskedet: Skatten på husbilar förändras inte

Skatten på husbilar kommer inte att förändras i det nya bonus-malus-systemet, uppger Transportstyrelsen.

fPlus berättade i april att husbilsägare riskerade att åka på en rejäl skattesmäll på grund av bonus-malus-systemet. Husvagnsbranschens Riksförbund, HRF, uppvaktade regeringen för att få tillstånd en korrigering. Branschen fruktade att konsumenterna skulle börja importera begagnade husbilar för att komma undan de nya skatteeffekterna.

Tidigare i juli larmade HRF i en debattartikel i Göteborgs-Posten om att den nya lagstiftningen blir ett hårt slag mot husbilen. Men nu svarar Ullabritt Andersson, verksamhetsspecialist vid Transportstyrelsen, i GP att den nya lagstiftningen inte förändrar fordonsskatten på husbilar.

”Det beskattningsgrundande koldioxidvärdet baseras alltså inte på WLTP-värdet. Det baseras på ett framräknat värde enligt beräkningsformler utifrån vägtrafikskattelagstiftningen, ’skälig grund’. Trots krav på WLTP-värde kvarstår beräkningen av fordonsskatt för husbilar enligt dagens beräkningsformer”, skriver hon.

Branschen tar emot beskedet med glädje.

– Branschen, husbilsägarna och camping-Sverige kan pusta ut. Den nya skatten hade varit ett dråpslag mot husbilen som semesterform med, sett över tid, även stora konsekvenser för landets besöksnäring. Nu ser vi fram mot att fler väljer husbilen som semesterform, säger Tomas Haglund, ordförande för HRF, i ett uttalande på hemsidan.

23 jul
TT
Ledarsvepet

”Att vara för EU och mot SD räcker tyvärr inte”

Veckans ledarsvep handlar om Liberalernas process med att utse nästa partiledare.

Att stödet för Liberalerna skulle minska till EU-valet har många valundersökningar förutspått, men att Sveriges mest EU-vänliga parti skulle hamna precis över 4-procentspärren betraktas som ett stort nederlag. ”Det borde ha gått mycket bättre för EU-vännerna i L” skriver Sydsvenskans ledarsida, som blickar tillbaka till grundprinciperna med EU; varaktig fred och samarbete mellan medlemsländerna. Liberalernas EU-kampanj har karaktäriserats av ett ”ja” till nästan allt, något som många har bedömt som en tveksam valstrategi. ”Men snarare har det varit uppfriskande att åtminstone ett parti inte tvekat. Inte mesat. Inte gått halva vägen” skriver Sydsvenskan. ”Partiet har visat mod och engagemang. För fred och välstånd i ett liberalt färgat Europa.”

För att få tillbaka väljare och skickligare nå ut med sin politik menar flera ledarsidor att det kommande partiledarvalet är avgörande, något som Håkan Boström på Göteborgs-Posten tror är nära kopplat till regeringsfrågan. ”Även om det krävs förstoringsglas för att hitta meningsskiljaktigheter i texterna (hos kandidaterna) så finns de ändå där, i betoningar och ordval. (…) Betonar man kampen för ”goda värderingar” och formandet av ett socialliberalt samhälle så är det naturligt att närma sig dagens postmoderna socialdemokrati där fackföreningarnas inflytande gradvis försvagats. Betonar man istället systemkritiken, det egna ansvaret, friheten att ha obekväma åsikter eller rentav göra dåliga livsval (och själv ta konsekvenserna av det) så är det naturligt att närma sig högeroppositionen” skriver Boström.

Flera ledarsidor pekar på Liberalerna som ett splittrat parti, i ett vägskäl som exemplifieras genom inställning till Januariavtalet. Samtidigt måste de bli bättre på att förmedla sin egna politik, ”Att vara för EU och mot SD räcker tyvärr inte, för väljare som undrar hur det ska gå med vården, skolan, kriminaliteten och pensionen” skriver Sofia Mirjamsdotter på Nerike Allehandas ledarsida. För det menar hon att Erik Ullenhag är den lämpligaste av de tre kandidaterna. ” Han tänker stå fast vid de socialliberala grundvärdena. Och på lång sikt är det nog den enda vägen framåt” skriver Mirjamsdotter.

1 jun
TT
Ledarsvepet

”Den minst rödgröna budgeten någonsin”

Veckans ledarsvep samlar kommentarer kring vårbudgeten som presenterats i veckan.

”Två miljarder till solceller, laddstationer och grönt stöd till industrin ska finansieras med höjda klimatskatter och bibehållen flygskatt (…) så visst märks det att Socialdemokraterna fått sällskap av två partier med grön profil” skriver Johan Rudström på UNT:s ledarsida. Samtidigt poängterar han att vårbudgetens reformer på 4.5 miljarder knappt står för en halv procent av statsbudgeten. Även Håkan Boström på Göteborgs-Posten vittnar om en grön skatteväxling i budgeten. Dock efterfrågar han fler satsningar till välfärdens kärnuppgifter och menar att ”allt som märks med ”miljö” behöver inte vara väl använda pengar”.

Reidar Carlsson på Norrtelje Tidnings ledarsida pekar ut Centerpartiet som en stor vinnare i budgeten, inte minst genom reformer på miljöområdet. Även Liberalerna har fått igenom viktiga förslag så som införandet av lärarassistenter i skolan och insatser till hedersrelaterat våld, skriver han.

”Den minst rödgröna budgeten någonsin” anser Martin Tunström på Smålandsposten och pekar på de borgerliga partiernas inflytande. ”Liksom tidigare jobbskatteavdrag i efterhand har accepterats av Socialdemokraterna ser även det som trädde i kraft den första januari i år ut att bli en del av regeringens ekonomiska politik”.

Även David Lindén på Jönköpings-Postens ledarsida påvisar en diffus politisk riktning. En budget där flygskatten återinförs och värnskatten slopas karaktäriseras av att den ”ogillas av alla men avskys av ingen”, skriver han.

12 apr