Bevaka
G20-mötet

Gustavo Garello / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
G20-mötet

Konflikter och dispyter väntas överskugga G20-mötet

Obekvämt, spänt, konfliktfyllt. Så förväntas stämningen bli när världens 20 länder, som står för 85 procent av den globala bruttonationalprodukten, samlas i G20-mötet i Argentina i morgon.

Året tema om rättvis och hållbar utveckling riskerar att helt hamna i skuggan av konflikter, gräl och skärmytslingar mellan länderna, skriver TT.

Det handlar dels om spänningarna mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands dito Vladimir Putin i spåren av dispyter om nedrustningsavtalet och Rysslands senaste aggression mot Ukraina.

Det blir också första gången som Storbritanniens premiärminister Theresa May träffar Putin efter giftattacken i Salisbury, skriver DN.

Särskilt laddat väntas det bli mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman efter av mordet på den saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi i Istanbul.

Framför allt kommer strålkastarljuset att riktas mot Trump och Kinas president Xi Jinping där många hoppas på någon form islossning i de frostiga handelsrelationerna.

Inför mötet har Trump twittrat: "Om företag inte vill betala tullar, bygg i USA. I annat fall, låt oss helt enkelt göra vårt land rikare än någonsin!".

Detta blir dessutom det tionde året sedan G20 inrättades i efterdyningarna av finanskrisen 2008. Det anses som en viktig tidsmarkör för att utvärdera vad länderna har och inte har åstadkommit och vilket roll de spelar i tider av nationalism och geopolitisk konkurrens, skriver den amerikanska tankesmedjan Council of Foreign Relations.

Läckta utkast till toppmötets slutkommuniké visar att länderna, för första gången sedan bildandet, inte kan enas kring en formulering om att de förkastar protektionism, skriver DN.

Internationella valutafonden (IMF) har varnat för att protektionism, som tar sig uttryck i ökade handelsspänningar, bidrar till en snabbare inbromsning av den globala tillväxten.

29 nov 2018