Bevaka
Frida Bratt

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens pensioner

Så påverkar börsraset din pension

Hur påverkas pensionen och sparandet efter måndagens börsras? Det svarar sparekonomerna Frida Bratt och Johanna Kull på i en DN-artikel.

Vad gäller tjänstepensionen finns det två potentiella scenarion, enligt Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Antingen har man som de flesta tjänstepensionen i en fondförsäkring, där en stor del av placeringarna är viktade mot aktiefonder. Men är man ung och har långt till pensionen är det värt att sitta kvar i båten, oavsett vad som händer på börserna nu.

Det andra alternatviet är att placeringarna ligger i en mer räntefondsorienterad traditionell livförsäkring. Där har pengarna tagit mindre skada, men samtidigt har du inte fått särskilt mycket för ränteplaceringarna på lång sikt heller.

På frågan om premiepensionen behöver du inte ens titta på sina placeringar såvida du inte har en väldigt nischad pensionsportfölj och har gjort väldigt tydliga aktiva val, menar Kull.

I slutändan står premiepensionen för en liten del av pensionen, förklarar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Då gäller det att ha hög toleransnivå för risk. Har man dock nära till pensionsåldern kan det vara bra att vikta om från aktie- till räntefonder.

Slutligen, vad gäller privat sparande är det återigen åldern som spelar in, menar sparekonomerna. Är du nära pensionen är det bra att vikta om till räntefonder. Är du 35 år och sparar till pensionen är det klokt att hålla huvudet kallt och rida ut stormen.

– Månadssparande är det bästa vaccinet mot ont i magen på grund av börsoro, säger Johanna Kull.

10 mar