Bevaka
Fredrik Lundh Sammeli

Arbetskraftsinvandringen

Dubbla budskap från S om arbetskraftsinvandringen: ”Oseriöst”

Nya hårdare regler för arbetskraftsinvandringen. Det presenterade regeringen idag. Men nu opponerar sig tre riksdagsledamöter S och vill ha ännu hårdare tag. ”Det är oseriöst att Socialdemokraterna samma dag går ut i opposition”, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv till fPlus.

Regeringen och de två samarbetspartierna presenterade idag en utredning som ska se över och föreslå nya, hårdare regler kring arbetskraftsinvandringen. I ett program på tio punkter pekas bland annat på ”talangvisum”, stopp för kompetensutvisningar och försörjningskrav på anhöriga.

– Det är bra och viktigt att januaripartierna tydligt markerar att arbetskraftsinvandringen är av stor betydelse för svenskt välstånd. Det är bra att man tydliggör att kompetensutvisningarna ska stoppas och vill gå vidare med talangvisum. Kring dessa frågor finns en bred uppslutning i Sveriges Riksdag, säger Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv.

Men bara ett par timmar senare gick tre namnkunniga socialdemokrater ut i en debattartikel och slår fast att det är dags att gå ännu längre än vad regeringen föreslår. Rikard Larsson, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, Anna Johansson, ordförande i arbetsmarknadsutskottet, Fredrik Lundh Sammeli, ordförande i justitieutskottet menar att det krävs en återställare av de regelverk för arbetskraftsinvandring som den borgerliga regeringen införde och som öppnade för kriminella att utnyttja systemet.

”Vi behöver därför återgå till ett system där behovet på arbetsmarknaden prövas, innan jobb erbjuds till lågkvalificerad arbetskraft från utlandet.”

Men det är ett utspel som Mattias Dahl reagerar emot.

– Det är oseriöst av Socialdemokraterna att samma dag gå ut i opposition mot sig själva. Det är farlig populism som riskerar att skada förtroendet för politiken.

5 feb