Bevaka
Framtidens arbetsmarknad

Framtidens arbetsmarknad

Misstagen i telefonintervjun som kan kosta dig nya drömjobbet

Fler och fler rekryterare använder inledande telefonintervjuer för att sålla bort kandidater innan de kallar till den riktiga anställningsintervjun på det aktuella företaget.

Orsaken är att man vill se till att kalla rätt person till den skarpa anställningsintervjun. För dig som söker jobbet kan det här telefonsamtalet komma oväntat och då är det bra att vara förberedd.

Sajten Fast Company har listat några tips som ökar dina chanser att gå vidare i rekryteringsprocessen efter telefonsamtalet:

Sammanfatta din egen karriär och bedrifter enkel, rappt och tydligt

Se till att lyfta fram de viktigaste aspekterna i din karriärutveckling och berätta stegvis om utvecklingen från din första roll till nuvarande. Det kan också vara värt att mer övergripande berätta om hur du bidragit till att utveckla produkter eller coachat medarbetare.

Var aktiv

Inta en aktiv roll under samtalet. Det lönar sig inte att vara passiv utan visa ett tydligt intresse för rollen. Därför är det viktigt att ha gjort efterforskningar om företaget för att på så sätt visa varför företaget passar in i just din karriärplan.

Tänk dig en verklig intervjusituation och undvik soffan

Om rekryteraren ringer när du sitter hemma och kollar en serie på Netflix så finns det en risk för att du har på dig din ”slappa hemma i soffan attityd”. Se istället till att försöka ta samtalet på hemmakontoret eller vid ett skrivbord. Ett tips är också att klä dig som på jobbet och ha en rak hållning för att din röst ska låta bättre.

Ställ rätt frågor

Ställ frågor om jobbet och arbetsuppgifter och undvik semesterförmånerna. Att fråga om framgångsutsikter med nya rollen är också bra. Det förbereder dig för den riktiga intervjun med din förhoppningsvis nästa chef.

Skippa att läsa innantill

Undvik pappersmanus. Det blir lätt stelt och tar bort äktheten. Använd istället punkter som du vill ska täckas i samtalet. Men det är en bra idé att ha ditt cv i närheten om du får specifika frågor om det.

15 maj