Bevaka
Framtiden för RUT och ROT

Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden för RUT och ROT

RUT-avdraget höjs – så gör du ett extra ekonomiskt klipp

Från 1 juli fördubblas RUT-avdraget och kommer även kunna användas retroaktivt, något som kan innebära extra klirr i kassan för många. Dina Pengar reder ut hur du kan dra nytta av det nya avdraget.

Taket för RUT-avdraget ligger idag på 25 000 kronor och höjs till 50 000. Avdraget kommer även gälla retroaktivt under hela året så att du som redan utnyttjat det under gällande omständigheter kan begära omprövning och få tillbaka mer.

RUT-avdraget har en stor mängd användningsområden. Bland annat kan det utnyttjas vid barnpassning, snöskottning, flytt av bohag och reparation av vitvaror i hemmet.

Vad som kan vara bra att komma ihåg är att när man köper tjänster som omfattas av RUT-avdraget så behöver man själv inte göra något, då den som utför arbetet själv skickar in ansökan om bidrag till Skatteverket.

Höjningen är ett resultat av överenskommelsen mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna, och enligt samma överenskommelse ska avdraget så småningom tredubblas. Men man väljer inte att göra en gemensam höjning av både RUT- och ROT-avdraget.

2016 valde man att sänka ROT-avdraget från 50 procent till 30 procent, vilket man ser nu har resulterat i att 80 000 företag har lämnat ROT-arbetsmarknaden. Det nya RUT-avdraget har välkomnats av många, bland andra Svenskt Näringsliv, men organisationen anser fortfarande att det krävs en förenkling av reglerna för att underlätta för företagare.

4 jun
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden för RUT och ROT

RUT och ROT – avdragsbeloppen skiljer sig mellan länen

RUT- och ROT-avdragen är populära och under 2018 utnyttjade mer än en miljon människor någon av tjänsterna. Men hur mycket man väljer att utnyttja avdragen skiljer sig från län till län.

Länsförsäkringar har tillsammans med Skatteverket kartlagt hur användandet varierar över landet, meddelas i ett pressmeddelande.

Mellan RUT-avdragets användare i Stockholm och Göteborg skiljer det cirka 3 500 kronor i hur mycket man drar av i genomsnitt. Gällande ROT-avdraget drar boende i Södermanland av mest pengar med, i genomsnitt, 11 559 kronor medan Skånebor drar av lägst belopp – 7 301 kronor per person.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, menar att skillnaden kan bero på delvis att alla inte har råd att använda tjänsterna, men också att många kanske glömmer hur många olika typer av tjänster man faktiskt får dra av för.

Länsförsäkringar delar även med sig av 4 tips att komma ihåg när man använder RUT eller ROT. Tänk bland annat på:

  1. Att vara noga med att betala in nog skatt då avdraget matchas mot hur mycket skatt du betalar. Övriga avdrag påverkar avdragsutrymmet så det gäller att även ta dem beräkning.
  2. Maxbeloppet för ett avdrag är för närvarande max 50 000 kronor per år och per person. För personer över 65 år är maxbeloppet 50 000, för personer under 65 är det 25 000 kronor som gäller.
  3. RUT-avdraget har utvidgats och gäller idag även för tjänster som omfattar flytt, reparation och felsökning av vitvaror i hemmet, klädvård i hemmet och vissa IT-tjänster.
  4. Till skillnad från RUT-avdraget måste du äga bostaden som ROT-avdraget ska utnyttjas för. Vilket innebär att du även kan använda dig av RUT om du hyr en bostad under kortare tid.
4 feb