En ny IPCC-rapport, som SVT hänvisar till, visar att kärnkraft är en förutsättning för att klara av klimatutmaningen. I rapporten beräknas kärnkraften behöva öka med mellan 91 och 190 procent.
P:s ledarskribent Joakim Broman håller med: ”När den tunga röken lägger sig över klimatmötet COP24 i Katowice, själva hjärtat i Polens kolkraftsproduktion, bör världstopparna påminnas om kärnkraftens betydelse för energiomställningen”, skriver han.
Han menar att om hela världen byggde ut kärnkraft i samma tak som Sverige från mitten av 1970-talet, skulle den globala användningen av fossila bränslen minska med 10 procent per år.
"Kolkraften skulle vara borta innan nästa årtionde tagit slut", skriver han.
Tyvärr, anser Broman, är detta något som hamnar i skymundan i klimatdebatten, då Miljörörelsen och gröna partier hellre talar varmt om utbyggnaden av förnybar energi.
”Det betyder inte att klimatet kan räddas enbart genom att bygga nya reaktorer. Såväl förnybar energi som så kallad Carbon Capture-teknik kommer att bli nödvändiga pusselbitar, utöver minskade utsläpp i andra sektorer.”
Även Ebba Busch Thor med flera kristdemokratiska riksdagsledamöter anser att en satsning på kärnkraft är central för att Sverige ska vara fossilfritt senast 2045. Sol och vind kommer inte att räcka, skriver hon på DI debatt.