Bevaka
Försäkringar

Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

Så kan du tjäna tusenlappar på pensionen – varje månad

Tjänstepensionen, vare sig den är kollektivavtalad eller individuellt förhandlad, är en grundbult för din framtida inkomst. Och eftersom det är pengar du själv får placera är det därför A och O att investera rätt och eventuellt flytta pensionen till mer förmånliga försäkringar och fondförvaltningar. Annars riskerar höga avgifter äta upp en betydande del av pensionen, skriver Dina Pengar.

En tumregel är att en procents högre avgift ger ungefär 25 procent lägre tjänstepension sett över ett helt arbetslivs sparande.

Rent konkret innebär det att din tjänstepension kan sänkas med 410 000 kronor om du sparar en tusenlapp i månaden, visar beräkningar från Collectum.

Vidare tipsar en rad sparekonomer hur du ska tänka kring pensionen. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, pekar ut fyra fonder du bör undvika: Underpresterare, dolda indexfonder, höga avgifter och högrisktagare.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea varnar de som vill flytta sin pension att se över avgiften föra att göra detta.

"Den extra kostnaden måste vägas mot hur mycket mer du tror att du kan få i pension genom att välja en annan försäkringsgivare”, säger hon.

”Om du inte räknar med att du tjänar in kostnaden på lägre avgifter eller högre avkastning någon annanstans kan det trots allt vara bättre att låta pensionen ligga kvar”, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

5 nov 2019
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

10 tips för högre pension

Skjuter du lätt upp pensionsplanerna på framtiden? Här ger Söderberg & Partners 10 raka tips så att du kan vända på trenden och säkra en stabil framtida ekonomi.

1. Se till att du har koll på läget

Ju tidigare du får koll på din pension – desto större möjlighet har du att påverka den. Börja därför med att göra en samlad bild av dina pensioner online. Det är bara några knapptryck bort.

2. Säkerställ att du har tjänstepension

Arbetsgivaren kan antingen erbjuda tjänstepension via kollektivavtal eller erbjuda en helt egen lösning. Oavsett, se över din nuvarande eller framtida arbetsgivares pensionsplan och kolla om den är konkurrenskraftig.

3. Glöm inte bort det privata sparandet

Att spara tidigt och regelbundet kan göra stor skillnad. Två exempel på sparformer är att sätta undan pengar i ett investeringssparkonto (ISK) eller spara pengar i en kapitalförsäkring.

4. Spara extra till pensionen genom löneväxling

Om du misstänker att din pension kommer att bli låg eller om du vill gå i pension tidigare kan du öka ditt sparande via löneväxling.

5. Se över ditt försäkringsskydd

Att byta till billigare försäkringar eller ta bort försäkringar kan vara ett sätt att minska försäkringskostnaderna och öka pensionsinbetalningen.

6. Se över avgifterna i ditt pensionssparande

För höga avgifterna i äldre försäkringar riskerar att nalla på pensionspengarna. En lösning kan därför vara att flytta till försäkringar med lägre avgifter.

7. Tänk till kring din risknivå

Det finns en grundprincip om att hög risk genererar hög avkastning. Se därför löpande över både risknivå och fördelning mellan aktier och räntebärande placeringar.

8. För över premiepension mellan makar

Om det är stora inkomstskillnader mellan dig och den du är gift med, går det föra över sin premiepension till den med lägre inkomst. Även det är ett sätt att höja pensionen.

9. Planera och optimera pensionsuttaget

I dag ser vi en stigande trend där människor tar ut sina pensioner tidigare och begränsar sina uttag till 5–10 år istället för att ta ut det livsvarigt. Om du överväger detta fundera ett extra varv kring uttagstiden så du inte står utan resurser efter sista uttaget.

10. Ta hjälp av en pensionsrådgivare

Om alla föregående exempel känns för svåra får det vara värt ta hjälp av en pensionsrådgivare som löser krångliga frågor som att ta risk, avgifter, löneväxling.

20 sep 2019
Grøtt, Vegard Wivestad / TT NYHETSBYRÅN
Företagande i praktiken

10 sätt att sänka bilutgifterna – kan spara tusenlappar

Upplever du att dina bilkostnader har skenat i väg på sistone? Misströsta inte. Det är förbluffande enkelt att få ordning på kalklylerna igen, skriver Mestmotor.se. I bästa fall kan du spara flera tusen om året.

Här sammanställer vi sajtens 10 viktigaste tips för att sänka bilutgifterna:

1. Se över ditt bilbehov

Först av allt är det viktigt att fråga sig hur stor användning du har av din nuvarande bil och dess utrymme alla 365 dagar på året. Det kan det vara ett alternativ att skala ner på bilens storlek, spara på bränsle- och driftkostnader och istället hyra större bilar från fall till fall.

2.Ska du äga eller leasa? Kanske bilpool?

Att privatleasa kanske passar en person medan bilpool är mer förmånlig för den andra. Titta igenom villkoren och jämför de olika alternativen så finns det förmodligen pengar att spara.

3. Köpa ny bil eller begagnad?

Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Den nya bilen är visserligen fräsch och fin men löper stor risk för att tappa mycket i värde på kort tid. Den äldre kan bli ett fynd men i slutändan kosta mer i oberäkneliga service- och reparationsutgifter. Gör därför research för att bespara dig onödiga utgifter i framtiden.

4. Välj rätt finansiering

Att köpa bilen via lån eller privatleasing kan kosta mer än det smakar. Därför är det bra att jämföra med andra alternativ, som till exempel privatlån.

5. Håll koll på värdefallet – den största boven

Ingen vill se sin bil tappa hälften av sitt värde på 3-4 år. Därför måste den här dolda kostnaden vara inräknad i ekonomikalkylen vid allra första början när du letar bil. Bättre att se sanningen i vitögat direkt än att få en chock efteråt.

6. Jämför försäkringar

Inför ett bilköp kan man också redan från början jämföra vad försäkringen kostar mellan olika bilmodeller. Det tar inte mer än några minuter och ger samtidigt jättemycket tillbaka.

7. Sänk bränsleförbrukningen

Här besitter du själv makten att minska på förbrukningen genom så kallad eco-driving. Det är också viktigt att hålla koll på däcktrycket, vilket minskar risken för slitage, bilens prestanda och allt vad det innebär för ekonomin.

8. Vårda din bil

På så sätt undviker du onödiga värdetapp när det är dags att sälja. Ta dig tiden att hålla bilen ren och fri både in- och utvändigt. Håll också koll på all dokumentation kring bilen och se till att serva den efter de intervall som anges.

9. Sälj din bil på mest förmånliga vis

Vill du byta in din bil mot en nyare modell bör du inte ge bilhandlaren ensamrätt att sälja din bil. Det kan vara mer förmånligt att försöka sälja den privat. För den som ser det som svårt och omständigt finns det även företag som kan bistå i detta.

10. Välj rätt förmånsbil

Sist men verkligen inte minst, se över möjligheten att skaffa tjänstebil ellerv förmånsbil och då gärna en laddhybrid eftersom nuvarande regelverk gör det mer förmånligt. Försök övertala företags ekonomichef om de ekonomiska vinsterna, skriver Mestmotor.se och hänvisar till de stora skillnaderna i månadsutgifter mellan en bensindriven bil och en laddhybrid.

24 jun 2019