Bevaka
Företagsklimatet i Sverige

Anders Wallner. Pontus Lundahl/TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

”Höj arbetsgivaravgiften för tillfälliga anställningar”

I utredningen ”Hållbart arbetsliv över tid” som presenteras på torsdagen föreslås att arbetsgivaravgiften för tillfälliga anställningar höjs. Det skriver regeringens särskilda utredare Anders Wallner på DN Debatt. Han menar att användningen av tillfälliga anställningar ökar och att skälet verkar vara att det är billigare, snarare än att behovet är tillfälligt. För att ändra på det är ekonomiska styrmedel en väg framåt.

Enligt utredningen ska arbetsgivare som erbjuder trygga anställningsformer gynnas. Det innebär att den från fackligt håll kritiserade anställningsformen allmän visstid blir kvar, men att den blir dyrare för arbetsgivaren.

”Det finns en chans just nu att skapa långsiktigt hållbara lösningar tack vare mittenöverenskommelsen som ligger till grund för den sittande regeringens arbete”, skriver Anders Wallner.

Arbetsgivarsidans position i debatten om arbetsgivaravgiften är att det totala skattetrycket i Sverige är högt och att arbetsgivaravgiften utgör en stor och ökande andel av företagens skattebörda.

Utredningen föreslår också bland annat ökade möjligheter till omställning genom utvecklingstid – att under ledighet från sitt jobb få ersättning för att ägna sig åt kompetens­utveckling. Det förslaget har tidigare fått hård kritik av arbetsmarknadens parter.

Utredningen vill också ge människor med osäkra anställningar ökad trygghet och föreslår att även tid mellan korta anställningar i vissa fall ska räknas som anställningstid.

30 jan