Det statliga korttidsstödet får allvarliga konsekvenser för den svenska arbetsmarknaden med en växande engagemangsklyfta, säger Dimitris Gioulekas, koncernchef och medgrundare av it- och teknikkonsultbolaget Knightec, till Dagens Industri.
– De som har mycket att göra och jobbar på som vanligt utvecklas, får stora fördelar och hamnar i ett spjutspetsläge. De är inne i ett flås, medan de som exkluderas tappar motivationen, säger han.
Han menar att förändringen sker blixtsnabbt, och personer som tidigare hade nyckelfunktioner är nu inte längre del av ett sammanhang, och de företag som inte lagt krut på den arbetsbefriade personalen har en rejäl uppförsbacke framför sig, tror Dimitris Gioulekas.
– Där kommer vi att se en tydlig vattendelare. Det är en sak att få tillbaka medarbetare – om de inte är motiverade och startar, så att säga, springande blir det tufft.
Dimitris Gioulekas vill se en utfastning av korttidsstödet och att det blir billigare för företag att antälla.
Han fortsätter:
– Varför inte gynna företag som skapar arbetstillfällen och gör investeringar genom varaktiga sänkningar av arbetsgivaravgiften?”, säger Dimitris Gioulekas.
Han menar att vägen ur krisen inte kan vara att högkvalificerade människor får betalt för att sitta hemma.
– Vi behöver all hjälp vi kan för att hålla liv i vår ekonomi och försvara vår välfärd, avslutar han.