Winenine drog igång ”mikrocatering” i våras, det vill säga catering till mindre sällskap i hemmiljö. Tack vare stöd från Växjö kommunen blev det en succé under den första vågen corona, skriver Smedjan.
Tack vare blixtsnabb hantering av Växjö kommun så kunde man ordna ett godkännande från kommunen vid varje serveringstillfälle.
Men så slog Länsstyrelsen till som menade att tilltaget bröt mot alkohollagen om servitörerna inte stannade kvar hos folk till dess att vinglasen var tomma. Folkhälsomyndigheten och Systembolaget var också kritiska, skriver Smedjan.
– Jag tycker det är fullständigt galet att det funnits ett sådant motstånd mot catering av vin och mat, när Systembolaget i vårt ställe ökar sin försäljning av billigt vin på dunk, säger Hans Sundkvist till Smedjan.
Hans Sundkvist på Winenine säger till Smedjan att intresset för mikrocatering svalnade efter våren när bargästerna återvände. Nu spår han att efterfrågan kommer att öka i spåren av regeringens hårdare restriktioner.
Oliver Rosengren tycker att lagen borde förtydligas så att mikrocatering blir uttalat möjligt. Men han tycker också att alkohollagstiftningen borde liberaliseras så att även takeaway av mat tillsammans med alkoholhaltiga drycker blir tillåtet.
– I ljuset av de nya restriktionerna, som i praktiken innebär att restaurangerna helt får förlita sig på takeaway och hemleverans är detta särskilt angeläget, säger kommunalrådet Oliver Rosengren, (M),