Nu är det löningsdags igen, och många funderar kanske på hur man ska göra för att lyckas spara lite av lönen. Ett vanligt, men ack så viktigt, tips som sparekonomer ofta ger är att föra över pengarna som ska sparas från lönekontot så fort som möjligt.
– Se till så att ditt sparande dras från lönekontot samma dag som lönen kommer. Om pengarna lämnas kvar på kontot används de ofta för konsumtion, säger Silje Sandmæl, sparekonom på DNB, till SvD.
Det bästa enligt Silje Sandmæl är att sätta upp ett automatiskt sparande så att pengarna dras automatiskt efter att lönen kommit in. Hon uppmanar också till en ordentlig genomgång av utgifterna.
– Titta på hur mycket du spenderar idag och se om det finns några utgifter som du kan skära ned på. Kan du få ett bättre pris på elen och behöver du verkligen alla strömningstjänster? Tänk på vad som är viktigast för dig, det dagliga kaffet på vägen till jobbet eller en semester, säger Silje Sandmæl till SvD.
Det kan också vara svårt att bestämma hur stor del av lönen som är rimlig att spara. Avanzaprofilen Johanna Kull menar att 10 procent av lönen efter skatt är ett gyllene riktmärke när det kommer till sparande.
– Utgår vi från snittinkomsten bör man spara minst 2 700 kronor per månad, men vi människor är ju inget snitt. Alla har vi olika ekonomiska förutsättningar, skriver Johanna Kull på Avanzas blogg.
Men vissa månader kan det enligt Johanna Kull vara bra att spara lite extra.
– Om du i perioder sparar lite mer då kan du med gott samvete dra ner på sparkvoten tillfälligt i perioder du har lägre inkomst, till exempel på grund av sjukskrivning, arbetslöshet eller föräldraledighet.
Det är också viktigt att skilja på olika sorters sparande. Det kortsiktiga sparandet ska finnas tillgängligt på ett sparkonto. Men pengar som du planerar att spara länge bör investeras.
– Ha rätt pengar på konto och våga ta risk med resten. Det är egentligen bara buffertsparande och pengar du vet ska användas i närtid som ska stå på konto. Det långsiktiga sparandet bör ske i andra sparformer, där visserligen risken är högre men också avkastningsmöjligheterna, äger SEB:s privatekonom Jens Magnusson till SvD.
Och försök att hitta en bank som erbjuder ränta på sparkontot.
– Om du ändå vill ha mycket pengar på konto så kika gärna efter en bra ränta, men kontrollera noga att insättningsgarantin gäller, säger Jens Magnusson till SvD.
För ditt långsiktiga sparande kan ett ISK-konto vara lämpligt. Att ha ett ISK-konto är gratis och du kan därifrån investera dina pengar i fonder och aktier. Men det är viktigt att komma ihåg att pengar som du snart kan behöva inte hör hemma på börsen eftersom din investering kan minska i värde.
– Mitt framgångsrecept är; långsiktighet, riskspridning, automatisering och enkelhet. Alltså spara långsiktigt – det är tiden som får pengarna att växa och som möjliggör en placering på aktiemarknaden, det säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Aftonbladet.
Ett vanligt nybörjarmisstag är att försöka pricka in börsens upp- och nedgångar vilket Frida Bratt avråder ifrån.
– Gå inte in och försök tajma börsens upp- och nedgångar, utan köp regelbundet mer fondandelar i ett månadssparande. Då köper du i uppgångar ibland och i nedgångar ibland – och genom att köpa vid många olika tillfällen sprider du riskerna. I en nedgång får du ju exempelvis fler fondandelar för din månatliga insättning.
Satsa istället på ett brett sparande där riskerna är spridda över olika marknader.
– Du sprider också riskerna genom att placera i en globalfond, som placerar i aktier på alla världens marknader. Och skapar du ett automatiskt månadssparande sker denna insättning av sig själv utan att du behöver tänka på det. Med enkelhet menar jag att välja det transparenta och det du förstår – som en indexfond, det vill säga en aktiefond som placerar i enlighet med marknadens snitt. Det är transparent och billigt, säger Frida Bratt till Aftonbladet.