Bevaka
Flygtrafik

Brexit - förhandlingarna

Brexit hotar Kastrups tillväxt

Brexit hotar tillväxten för Københavns Lufthavn, Kastrup. Det skriver 8till5. Visserligen räknar flygplatsens ledning med fortsatt tillväxt i år, trots att förra året var ett rekordår, med över 30 miljoner passagerare. Men trafiken till Storbritannien är en osäkerhetsfaktor i prognosen. Enligt 8till5 är London den enskilda destination som har flest resenärer från Kastrup.

Eftersom det fortfarande inte finns något brexit-avtal på plats går det inte att förutsäga hur bland annat rutinerna för säkerhetskontroller ska se ut på flyg till och från Storbritannien. Om det måste till en extra säkerhetskontroll innebär det mer krångel och en längre restid.

– Samtidigt ser vi ut att få ännu en sommar med massiva flygförseningar på grund av ett fullt europeiskt luftrum, strejk bland flygledare i Europa och generell brist på kapacitet. Detta är ett gemensamt europeiskt problem som kräver politiska insatser och det brådskar, säger flygplatsens vd Thomas Woldbye till 8till5.

En annan osäkerhetsfaktor är de stigande bränslepriserna och att klimatdebatten har blivit alltmer påtaglig för branschen. Thomas Woldbye förväntar sig att den tar ännu mer plats det här året och menar att branschen har en stor uppgift att lösa.

– Tillsammans med resten av branschen kommer vi också arbeta för att utveckla alternativa lösningar så att hela flygresan kan bli neutral för klimatet, men det är inte något vi kan göra ensamma utan det kräver stora investeringar, forskning och utveckling av innovativa lösningar som inte existerar idag, säger han.

8 jan