Bevaka
Fiskar

Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stormakten Kina

Kina sänker tullar på 850 varor

Från och med årsskiftet sänker Kina importtullarna på mer än 850 produkter. Fryst fläskkött, fisk, ost, nötter och en rad kemiska produkter finns på listan för sänkta tariffer.

Svinpesten har slagit hårt mot Kinas fläskindustri och fler än en miljon grisar har avlivats till följd av sjukdomsutbrottet. Det har lett till en dubblering av priset på fläskkött. Den 1 januari sänks tullsatsen på fryst fläskkött från tolv till åtta procent.

Svinbeståndet i Kina har minskat med 40 procent sedan svinpesten bröt ut. I år har Kina importerat dubbelt så mycket fläskkött jämfört med förra året. Myndigheterna har en plan för att återställa fläskproduktionen till nivån föra sjukdomsutbrottet.

Tarifferna sänks även på andra livsmedel som fisk, ost och nötter samt läkemedel och en rad kemiska produkter. Från och med halvårsskiftet sänks även tullarna på en del teknikprodukter. Det gäller bland annat printrar, ljudinspelningsapparater samt pacemakers.

Varor från exempelvis Nya Zeeland, Peru, Costa Rica, Schweiz, Island, Australien, Sydkorea och Pakistan kommer att få ytterligare tullsänkningar på grund av omförhandlade handelsavtal, enligt det kinesiska finansdepartementet.

Tilltaget har till synes ingen koppling till de pågående handelsdiskussionerna mellan USA och Kina. USA:s president Donald Trump har vidaretwittrat nyhetsrapportering om tullsänkningarna utan några egna kommentarer.

Efter över ett år av handelskrig meddelade de två nationerna tidigare i december att man enats om ett partiellt handelsavtal.

23 dec 2019