Bevaka
Filipstad

TT
Migrationspolitiken i Sverige

”Regeringen förstår inte hur allvarlig situationen är ute i landet”

Filipstad håller på att knäckas av migrationspolitiken. Staten flyr sitt ansvar för flyktingvågen 2012-2016 och lämnar kommunen i sticket, konstaterar Jim Frölander verksamhetsutvecklare i Filipstads kommun på SvD Debatt.

Han är upprörd över att staten dumpar ansvaret för migrationspolitiken på redan hårt pressade kommuner.

Kardinalfelet är att politiker förutsätter att alla flyktingar har samma utgångspunkter som övriga svenskar, när forskningen visar att det är tvärtom. Integrationsmodellen one-size-fits-all fungerar inte. Det går inte att trycka ner röda fyrkantiga klossar i runda gula hål, anser Frölander.

”De flera hundratusen människor som kom under denna period beskrevs av bland andra politiker som i huvudsak utbildade. Men många av dem hade ingen utbildning alls och trots flerårig SFI-utbildning är de ändå utan chans på arbetsmarknaden.”

Jim Frölander konstaterar att systemet fortsätter pumpa in pengar i lågkvalificerade jobb, i stället för att investera i kompetenshöjning som gör att man kan få eller ta ett normalt arbete.

I spåren av en fortsatt kortsiktig integrationspolitik följer kommuner med stora sparbeting. Regeringens nya budget visar att man fortfarande inte förstår hur allvarlig situationen är ute i landet, enligt debattören.

”Vi bygger en situation på den svenska landsbygden, som om tio år kommer att ge en liknande situation som nu gäller i de mest problemfyllda förorterna till de större städerna.”

1 okt 2019