Bevaka
Feminism

JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Nyckeln till fler ingenjörer – släpp fram tjejerna

Många teknikintresserade tjejer skräms bort av högskolornas mansdominerade ingenjörsutbildningar. I Tyskland har man tagit fram en ny modell för att få fler kvinnor att studera vid den tekniska högskolan, nämligen att bara tillåta kvinnor på ingenjörsutbildningar. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Precis som i Sverige är den tyska arbetsmarknaden i stort behov av ingenjörer. Kvinnor är särskilt eftertraktade då många företag ser mångfald bland medarbetare som en framgångsfaktor. Erfarenheterna från kvinnoprogrammen inom naturvetenskap och teknik är positiva. Kraven är desamma som på de vanliga programmen men studieresultaten är avsevärt bättre.

Kritiker till kvinnoprogrammen menar att könssegregerade utbildningar kan cementera könsroller, och verka som skyddad tillflykt för kvinnor som inte klarar av den manliga konkurrensen. En professor på som leder civilingenjörsprogrammet i maskinteknik för kvinnor vid den tekniska högskolan i Mühlheim an der Ruhr avfärdar kritiken snabbt, kvinnorna som studerar vid deras program är minst lika duktiga.

I Sverige har organisationen Womengineer satt målet att lika många kvinnliga som manliga civilingenjörer ska utexamineras år 2030. Något som idag är en lång väg framåt, då endast cirka 30% är kvinnor. Och siffrorna sjunker.

På kvinnoprogrammen i Mühlheim an der Ruhr försöker man även att förändra kvinnors bild av ingenjörsyrket, och därmed locka fler tjejer. Genom visa att det kan vara ett kreativt arbete där man får jobba för att förbättra vardagen för människor.

4 feb 2019