Bevaka
Federal Reserve

Disney+ lanserades i USA på tisdagen. Steven Senne / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Disneys succé gav nya rekord på svajig börs

New York-börserna åkte berg- och dalbana på onsdagen efter flera tunga nyheter och vid stängning stod indexen så här:
• S&P 500: +0,1 %
• Nasdaq: −0,1 %
• Dow Jones: +0,3 %

Det innebar nya rekord för både Dow och S&P 500.

Strax efter börsöppning höll Federal Reserve-chefen Jerome Powell tal inför ett kongressutskott och sa att han inte ser någon räntejustering i korten så länge den amerikanska ekonomin fortsätter att växa på ett uthålligt sätt som nu, rapporterar CNBC. Han upprepade också att ekonomin inte ser ut att behöva ytterligare stimulanser, vilket fick indexen att vända upp efter en röd start.

Indexen fick ytterligare ett lyft av att Walt Disney lyfte rejält efter att Netflix-utmanaren Disney+ fått tio miljoner prenumeranter under det första dygnet. Aktien steg 7,4 procent och hjälpte Dow Jones och S&P 500 till nya rekord. Det var också den näst bästa börsdagen för Disney på ett decennium rapporterar Market Watch.

Samtidigt dämpades indexen markant vid 20-tiden efter att Wall Street Journal rapporterat om att Kina tvekar kring att skriva under fas ett av handelsavtalet med USA då man inte vill binda sig vid att köpa jordbruksprodukter för en exakt siffra. Trump har tidigare sagt att Kina lovat köpa jordbruksprodukter för 50 miljarder dollar.

Klädmärkesjätten Nike steg 2 procent och bidrog till de nya rekorden.

Volvo-konkurrenten Caterpillar backade 1,3 procent efter att företaget meddelat att den globala försäljningen ökade långsammare de tre senaste månaderna än för ett år sedan.

Även storbankerna Goldman Sachs och JP Morgan hade det kämpigt och tappade 0,5 procent vardera.

Cisco Systems stängde strax över nollan inför kvällens delårsrapport.

Kinesiska tech-jätten Tencent rapporterade lägre omsättning och rörelseresultat än väntat i det tredje kvartalet. Aktien backade 3,5 procent.

13 nov
Leah Millis / TT NYHETSBYRÅN
USA:s ekonomi

Fed sänker styrräntan – nu ökar pressen på Riksbanken

Som väntat valde amerikanska Fed att sänka styrräntan. Den sänks med 0,25 procentenheter och hamnar i intervallet 1,75–2,00 procent.

Direktionen var inte enig i sitt beslut, två ledamöter ville inte sänka medan en ville sänka med 50 punkter.

Även hushållens konsumtion ser bra ut skriver centralbanken men pekar på svag inflation och att företagens investeringar har försvagats.

Som huvudargument till sänkningen anges osäkerheten i ekonomin globalt, och den låga inflationen.

I sin prognos framåt skriver Federal Reserve att centralbanken väntar sig en ökad ekonomisk aktivitet, en stark arbetsmarknad och att inflationen ska stiga. Samtidigt skriver Fed att prognoserna är osäkra.

Precis som analytiker pekat på tar banken en försiktig hållning när det gäller prognosen för kommande åtgärder. ”För att bestämma tidpunkt och storlek på kommande åtgärder kommer direktionen att bedöma realiserade och förväntade ekonomiska utsikter”.

Ökar pressen på Riksbanken

Marknaden och de flesta analytiker har trott på en sänkning. Och Fed-chefen Jerome Powell har vid flera tillfällen skickat kraftfulla signaler om att en räntesänkning är på gång. I somras genomförde Fed en sänkning som en följd av de alltmer negativa ekonomiska signalerna i den amerikanska ekonomin.

Enligt flera bedömare blir det svårt för Riksbanken att höja räntan när USA väljer en helt annan väg. Riksbanken kommer med nästa räntebesked i december.

”Jag tror inte att det är någon som förväntar sig att Riksbankens räntehöjning kommer att realiseras”, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar till SvD.

18 sep