Bevaka
Fake news

Arbetsförmedlingens framtid

Arbetsförmedlingen bluffar om jobb till nyanlända

Arbetsförmedlingen påstår att nyanlända får allt fler jobb, och att jobbökningen gäller både subventionerade jobb och arbeten på den ordinarie arbetsmarknaden. Men myndighetens egna siffror visar att uppgången i princip enbart beror på statens supersubventionerade extratjänster, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Det är allvarligt att Arbetsförmedlingen far med osanning, menar Widar Andersson, ledarskribent för Folkbladet och före detta riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

– Det är helt enkelt inte sant att jobben ökar så mycket som Arbetsförmedlingen påstår. Det är allvarligt att en statlig myndighet av den här digniteten ägnar sig åt vad som faktiskt måste beskrivas som fake news, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

– Vi ser dessvärre en utveckling där stat och myndigheter försöker ge en falsk bild av att den svenska integrationen går bra, medan siffrorna alltmer pekar i motsatt riktning, fortsätter han.

Malin Blomgren, Arbetsförmedlingens chef för enheten för integration och etablering, vidhåller dock att det går allt bättre med uppdraget att få nyanlända i arbete.

– Även andelen som går till osubventionerade jobb ökar. År 2013 var det 5,5 procent och sedan dess har det gått upp till 5,9 procent 2017 och hittills i år sju procent, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

Siffrorna imponerar inte på Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv. Han menar att myndigheten brister i stringens när de rapporterar sina resultat.

– Det är viktigt att myndighetskommunikation är stringent och att kommunikationen står i proportion till fakta. Det är tveksamt att gå ut med trumpeter och fanfarer i hela Sveriges media när ökningen är en och en halv procentenhet på fem år för osubventionerade jobb, säger han till Arbetsmarknadsnytt och påpekar att liknande kommunikationsfinter har gjorts tidigare.

11 nov 2018
Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN
Cyberattackerna

Larmet: 6 av 10 företag sårbara för mejl-attacker

Trots år av attacker tas ”spoofing” – alltså mejl som skickas med falsk avsändare – inte på tillräckligt stort allvar av företagen, skriver Computer Sweden.

Det innebär att 57 procent av de största svenska organisationerna fortfarande är sårbara för sådana attacker, visar nya siffror från säkerhetsföretaget Proofpoint.

Även om det 43 procent av de största organisationer har implementerat det så kallade dmarc som säkerhetsåtgärd mot spoofing, använder långt ifrån alla det fullt ut, rapporterar bolaget.

– Det här visar att medvetenheten om problemet inte är särskilt stor i Sverige, säger Ryan Kalember, global säkerhetsstrategichef på Proofpoint till Computer Sweden.

Situationen är ännu värre när det gäller myndigheter.

Av Sveriges 21 landsting var det bara ett, Västra Götalandsregionen, som använder sig av dmarc fullt ut, med både blockering och rapportering av spoofing-mejl.

– Det är kanske extra illa nu med tanke på ”fake news” – att det är så enkelt att skicka mejl som ser ut att komma från regeringen, säger Ryan Kalember.

Enligt Ryan Kalember, global säkerhetsstrategichef på Proofpoint fnns det flera sätt att skydda sig mot spoofing.

En metod är att se till att täppa till gamla ingångar som Imap eller Exchange webservices – för kommer man inte in i molnet så försöker man ta gamla bortglömda vägar.

– Tvåfaktorautentisering är en annan viktig åtgärd. Det kanske inte stoppar en angripare som är väldigt ihärdig men det finns också de som letar efter enklare mål, säger han till sajten.

11 okt 2018