Bevaka
Facebook

Apple och techjättarna öppnade starkt på torsdagen. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Tech lyfte Wall Street till nya rekord – Boeing lyfte

Wall Streets oro för en upptrappad konflikt mellan USA och Iran tycktes på torsdagen ha avtagit ytterligare och vid stängning låg huvudindexen klart högre:
• S&P 500: +0,7 procent
• Nasdaq: +0,8 procent
• Dow Jones: +0,7 procent
Därmed handlades samtliga indexen på rekordnivåer och Dow närmade sig 29 000 punkter. Redan i går stängde S&P 500 på ny rekordnivå efter att Donald Trumps tv-tal om att USA planerade flera sanktioner snarare än en militär upptrappning lugnat marknaderna. Under torsdagen sa Trump till reportrar att han redan godkänt en utökning av sanktionerna mot Iran.

Techjättarna tog täten i torsdagens uppgång. Apple steg 2,1 procent efter uppgifter från Bloomberg om att senaste Iphone 11 har sålt klart bättre i Kina än föregångarna. Det innebar att aktien stängde på rekordnivån 309,63 dollar.

Samtidigt steg Alphabet 1,1 procent, Microsoft lyfte 1,3 procent och Facebook ökade 1,4 procent, medan Amazon steg 0,5 procent. Netflix vände däremot ner med 1,1 procent och svenska Spotify tappade 0,7 procent.

Även finanssektorn gick bra och Goldman Sachs hörde till vinnarna, upp 2 procent.

Boeings aktie steg 1,5 procent efter att ha tappat i går till följd av kraschen i Iran. Under kvällen uppgav flera underrättelsekällor att det ukrainska Boeingplanet skjutits ner av Iran och Kanadas premiärminister Justin Trudeau krävde en utredning.

Den senaste tidens börsraket Tesla backade för första gången under 2020 och handlades ner 2,2 procent. Under torsdagen fick elbilstillverkaren flera sänkta rekommendationer efter att aktien stigit över 100 procent på tre månader och över 17 procent sedan årsskiftet.

Varuhuskedjan Kohls tappade 6,5 procent efter att ha rapporterat lägre försäljning i julhandeln och varnat för att vinsterna för helåret kommer att landa i det lägre spannet av den redan sänkta prognosen, skriver CNBC.

9 jan
Näringsliv

Facebooks deepfakeförbud kritiseras: ”Hjälper inte”

Facebook aviserade nyligen att man kommer att förbjuda så kallade deepfake-klipp inför det amerikanska presidentvalet, det vill säga klipp som manipulerats så att personerna i dem ser ut att säga och göra saker de faktiskt aldrig gjort eller sagt. Beskedet har huvudsakligen tagits emot positivt, men det har även väckt en del kritik. Flera experter menar nämligen att förbudet inte kommer att ha någon större effekt och att det finns kryphål.

Areeq Chowdhury som är chef för Future Advocasys tankesmedja säger till Digital Trends att Facebooks initiativ förvisso är välkommet, men att policyn borde gälla alla typer av manipulerat innehåll och inte enbart deepfake-klipp. Han får medhåll av professor Britt Paris vid Rutgers University, som menar att man även bör fokusera på enklare manipulerat innehåll, då det är ett större problem. David Green från organisationen Electronic Frontier Foundation menar att Facebooks beslut är ”ett bra första steg” men poängterar att det finns ”ytterligare 100 steg att ta”.

Att Facebook dessutom tillåter deepfake-teknologi när det gäller parodier och satir riskerar att också att utnyttjas, menar skribenten och analytikern Nina Jankowicz, som bland annat kommer att släppa en bok om ryska desinformationskampanjer senare i år. Hon oroar sig mer över så kallade ”cheap fake”-klipp, det vill säga klipp som är klantigt redigerade och som är uppenbart vilseledande, men som ändå tillåts.

9 jan