Bevaka
Export

Amy Sussman / TT NYHETSBYRÅN
Veckans kalendarium

Händer i veckan

IDAG 2 DECEMBER

 • Swedbanks/Silf: Inköpschefsindex, tillverkning. Stockholm. 8.30.
 • Riksbankens finansmarknadsenkät publiceras. En bild av hur aktörer aktiva på de svenska ränte- och valutamarknaderna ser på de svenska finansiella marknadernas funktionssätt och vilka risker som de ser i det svenska finansiella systemet. Stockholm 10.30.
 • Klimatkonferensen COP 25, FN:s internationella klimatmöte i Madrid (till 13/12).

TISDAG 3 DECEMBER

 • Skolverket presenterar de svenska Pisa-resultaten 2018 med internationella jämförelser. Stockholm. 9.00.
 • Hur bör nästa skattereform se ut? Timbro publicerar ett skattereformförslag på ett lunchseminarium. Stockholm. 12.00.
 • Mot djärva mål – ny färdplan för svensk forskning? Svenskt Näringsliv arrangerar seminarium om regeringens kommande forskningsproposition kan bli ett tydligt avstamp mot kraftfulla reformer som stärker svensk forskning? Stockholm. 12.00.
 • SvD tillkännager årets bragdguld. Stockholm. 13.00.
 • Novus och amerikanska ambassaden arrangerar ett samtal om desinformation och fake news. Medverkar gör forskaren Scott Ruston från Arizona och Novus vd Torbjörn Sjöström. Stockholm. 16.00.

ONSDAG 4 DECEMBER

 • Den svenska modellen på export. TCO presenterar rapport om hur den svenska partsmodellen kan användas som utgångspunkt på en europeisk nivå. Stockholm. 8.00.
 • Drömgymnasiet. Svenskt Näringsliv arrangerar frukostseminarium om elevernas drömgymnasieskola. Stockholm. 8.30.
 • Swedbanks/Silf: Inköpschefsindex, tjänster. Stockholm. 8.30.
 • Hur kan svensk turismpolitik gå i en hållbar riktning? Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i samarbete med Tillväxtverket och Nätverket för regional turism samlas för att samtala om strategier för en utvecklad och hållbar turism. Stockholm 9.00–17.00.

TORSDAG 5 DECEMBER

 • Företagarna publicerar myndighetsrankning, rapport om hur små och medelstora företag upplever service och bemötande från ett urval av svenska myndigheter. Stockholm. 6.00.
 • Avicii hyllas med en välgörenhetskonsert. Dj:s som David Guetta, Kygo och Dimitri Vegas & Like Mike, artister som Aloe Blacc, Rita Ora och Sandro Cavazza och ett 30-mannaband deltar. Stockholm. 16.00.

FREDAG 6 DECEMBER

 • SCB: Industrins orderingång och omsättning. Stockholm. 9.30.

SÖNDAG 8 DECEMBER

 • Forsviks bruk arrangerar föredragsserie om kvinnlig rösträttskamp med Ulrika Knutsson. Forsvik. 15.00.
29 nov
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Ny prognos: Globala ekonomin en hårsmån från recession

Den globala ekonomin kommer att klara sig med en hårsmån från recession, visar Teknikföretagens dagsfärska konjunkturrapport.

Bottenkänningen syns redan och 2020 kommer ekonomin att vända upp igen. Men riskerna för en recession går samtidigt inte att utesluta på grund av fortsatta riskfaktorer som handelskriget.

Trots en avmattning finns det fortfarande tillväxt i ekonomin. Men då utgör Kina det exceptionella dragloket medan resten av världen ekonomier pekar i en nedåtgående riktning.

Problemet är bristen på investeringar, något som centralbankerna är medvetna om och försöker att lindra genom att skjuta till med stimulanser i sina respektive ekonomier.

”För att vi ska få den vändning vi ser framför oss måste investeringarna komma igång igen”, sade Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall vid en pressträff.

I Sverige väntas tillväxten landa på 1 procent i år och 1 procent 2020 i spåren av en fallande export, minskade investeringar och avmattning på bostadsbyggandet. Även teknikindustrin är utsatt vilket återkommande aviseras i form av varsel och neddragningar.

Vidare skriver Teknikföretagen att i takt med Riksbanken plattar ut räntekurvan nästa år kommer de att missa inflationsmålet med råge.

”De goda åren för svensk industri har vi bakom oss”, sade Mats Kinnwall.

Innovationsföretagen konstaterar att orderläget inom kunskapsintensiva företag mattas av, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.

Avmattningen är mer en normalisering av orderläget, från de extrema beläggningsgraderna under rekordåren 2016–2018. Såväl arkitekter som teknikkonsulter och industrikonsulter redovisade försämrade rörelseresultat under maj-augusti i år jämfört med föregående period och med samma period förra året.

– Orderläget försämrades förvisso, men förväntningarna på orderingången framöver stärktes. Mycket talar för att marknaden för innovativa ingenjörs- och arkitektbolag stabiliseras efter några rekordår, säger Magnus Höij, förbundsordförande i Innovationsföretagen.

7 nov