Bevaka
EUR/SEK

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

Kronan stärks av oväntat starka svenska BNP-siffror

Kronan stärks av de oväntat starka BNP-siffrorna för fjärde kvartalet. Den svenska BNP:n växte preliminärt med 1,2 procent under kvartalet enligt SCB och det var klart högre än väntat.

Kronan har stärkts med 7 öre mot euron och 8 öre mot dollarn omkring en timme efter statistiksläppet. En dollar kostar nu 9,19 kronor. Så sent som i förra veckan var kronan en kort stund över 9,40 mot dollarn, en svaghet i kronan som inte synts sedan 2002.

”Statistiken känns svajig vilket borde få ekonomer att inte springa för snabbt på enskilda kvartalssiffror. Men att det bromsar 2019, utan dramatik, känns som hygglig prognos”, kommenterar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Sverige avslutade 2018 på bästa sätt med en fin tillväxt, skriver DI:s Henrik Mitelman i en analys. ”Dessvärre är det mer att betrakta som ett gott slut på en strålande högkonjunktur.”

Konjunkturinstitutet (KI) och Riksbanken tror i princip att det blir en halvering – till en tillväxt på 1,2 procent. Bland andra prognosmakare finns dock de som har en mer positiv syn på utvecklingen, rapporterar TT.

– Vi räknar med en BNP-tillväxt på 1,6 procent 2019 och givet dagens BNP-utfall ser vi ingen anledning att ändra den prognosen, säger SEB-ekonomen Lina Fransson till TT.

När det gäller inflationen ser dock SEB:s ekonomer en betydligt svagare utveckling framför sig än Riksbanken. Det gör att de räknar med att nästa höjning av styrräntan dröjer till april 2020, medan Riksbanken har flaggat för en höjning till hösten 2019.

– Det har även kommit vissa tecken på att inflationsförväntningarna har börjat vända nedåt och vi tror att det här kommer att bli bekymmersamt för Riksbanken under hösten (2019), säger Franssson.

Sammantaget är det lite som talar för en betydande ränteuppgång i närtid, menar Annika Winsth, skriver Privata Affärer.

28 feb