Bevaka
EU-valet 2019

FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

EU-valet 2019 – ett ödesval

De flesta är överens om att mycket står på spel när EU går till val den 26 maj, skriver Dagens Industri.

Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, berättar för tidningen att han fick kalla kårar när han hörde EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker berätta att han ville göra EU:s ”sociala pelare” till lag. Mest orolig är Peter Jeppsson för förslag om EU-gemensamma regler för löner och anställningsvillkor.

– Det finns absolut ett sådant hot, säger han.

Sara Skyttedal, Kristdemokraternas förstanamn, anser att det är unionens växande ambitioner i social- och föräldraförsäkringen, som gör det till ett ödesval.

– Många svenskar tycker att vi bör få utforma vår välfärd som vi vill här i Sverige, säger hon.

Socialdemokraternas Heléne Fritzon, stämmer däremot inte in i oron.

– De delar av högern som nu felaktigt påstår att man flyttar makt till Bryssel har aldrig någonsin stått upp för den svenska modellen i Sverige.

De EU-frågor som är viktiga för näringslivet handlar bland annat om enklare momsregler, frihandelsavtal och fria dataflöden.

Företagarnas vd Günther Mårder säger till Dagens Industri att det finns anledning att höja energinivån inför EU-valet. – Frihandelsavtal riktade mot Asien växer nu fram snabbt, men om parlamentet fylls av protektionister kan utvecklingen gå i stöpet”, säger han och hävdar att det finns en tillväxtpotential för EU:s ekonomier på hundratals miljarder euro med de nya avtalen.

Inom det digitala området håller samtidigt fritt flöde av data på att bli den ”femte friheten” efter fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och människor.

– Det kommer att påverka alla bolag, men risken är att de inser det lite för sent, säger han.

3 tim