Bevaka
Ericsson

Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
Opinion & debatt

Ledare: Så bör Sverige kraftsamla mot hoten utifrån

Den hybridkrigsföring som både Ryssland och Kina riktar mot omvärlden sätter stor press på det svenska näringslivet i form av ökad osäkerhet och försenade processer. Det skriver PM Nilsson på DI:s ledarsida.

Några exempel på detta är att Säpo säger att de inte öppnar mejl från kinesiskt ägda företag eller att svenskarna på allvar överväger att sälja Ericsson till USA för att amerikanerna ska kontrollera utvecklingen inom 5g. Vidare tittar regeringen på en lagstiftning som tvingar aktieägare att fråga polisen om man får sälja till utländska aktörer.

Mot bakgrund av detta föreslår Nilsson följande åtgärder för att rusta upp försvaret i näringslivet:

Mer öppenhet från svenska underrättelsetjänsten kring kampanjer mot svenska eller oförutsedda mönster.

Ökad transparens om uppköpen av företag, för att bland annat visa vilka svenska företag som kontrolleras av kinesiska intressen.

Värna svensk kapitalbildning och svenskt ägande. Det innebär att en i grunden fientlig stat inte kan handla upp alla intressanta patent och teknologiskt känsliga företag i Sverige. Det hindrar också staten från att styra och ställa över vem som ska äga eller att staten ska ta över ägandet.

Slutligen, stärk det traditionella försvaret.

"Om den här regeringskonstellationen inte orkar finns det en mycket bred försvarsvänlig riksdagsmajoritet som kan ta över", skriver Nilsson.

9 feb