Bevaka
Ericsson

Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
Opinion & debatt

Ledare: Så bör Sverige kraftsamla mot hoten utifrån

Den hybridkrigsföring som både Ryssland och Kina riktar mot omvärlden sätter stor press på det svenska näringslivet i form av ökad osäkerhet och försenade processer. Det skriver PM Nilsson på DI:s ledarsida.

Några exempel på detta är att Säpo säger att de inte öppnar mejl från kinesiskt ägda företag eller att svenskarna på allvar överväger att sälja Ericsson till USA för att amerikanerna ska kontrollera utvecklingen inom 5g. Vidare tittar regeringen på en lagstiftning som tvingar aktieägare att fråga polisen om man får sälja till utländska aktörer.

Mot bakgrund av detta föreslår Nilsson följande åtgärder för att rusta upp försvaret i näringslivet:

Mer öppenhet från svenska underrättelsetjänsten kring kampanjer mot svenska eller oförutsedda mönster.

Ökad transparens om uppköpen av företag, för att bland annat visa vilka svenska företag som kontrolleras av kinesiska intressen.

Värna svensk kapitalbildning och svenskt ägande. Det innebär att en i grunden fientlig stat inte kan handla upp alla intressanta patent och teknologiskt känsliga företag i Sverige. Det hindrar också staten från att styra och ställa över vem som ska äga eller att staten ska ta över ägandet.

Slutligen, stärk det traditionella försvaret.

"Om den här regeringskonstellationen inte orkar finns det en mycket bred försvarsvänlig riksdagsmajoritet som kan ta över", skriver Nilsson.

9 feb
Dagens börs

Ericsson lyfter på intresse från USA på stilla börs

Stockholmsbörsen inledde fredagen kring nollstrecket för att sedan falla tillbaka under förmiddagen. Vid stängning var utvecklingen:
• OMXS30: -0,1%
• OMXSPI: -0,4%
Ericsson steg över 5 procent, bäst av storbolagen, efter att USA:s justitieminister William Barr i går överraskat den svenska telekombranschen med sitt förslag om att USA och dess allierade ”aktivt bör överväga” att investera i Ericsson och Nokia, i syfte att motverka kinesiska Huaweis 5G-dominans.

Intrum backade 4 procent efter att finländska Sampo sålt hela sitt innehav i bolaget.

Under morgonen rullade rapportsäsongen vidare och bland storbolagen hittas främst Saab och Skanska. Saab föreslår en höjning av utdelningen, trots att rapporten för fjärde kvartalet kom in under förväntat på flera punkter. Saab sjönk 4 procent.

Även Skanska föreslår att utdelningen ska höjas, men med mindre än vad analytikerna hade räknat med på förhand. Resultatet för fjärde kvartalet var också under förväntat, men högre än i fjol. Aktiens kursfall dämpades under förmiddagen och vid stängning var nedgången marginell.

Mekonomen släppte också sin rapport för fjärde kvartalet under morgonen. Även om resultatet inte nådde upp till förväntningarna, föreslår styrelsen att utdelning ska införas igen. Utdelningen för fjolåret föreslås till 0,50 kronor per aktie. Aktien tappade 1 procent.

Kinnevik sjönk nästan 3 procent efter flera sänkta rekommendationer under morgonen.

7 feb