Bevaka
Entreprenörskap

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Företagande i praktiken

Sex knep: Tjäna pengar utan att jobba

Det går att tjäna pengar utan att jobba. Metoden är att bygga upp en passiv inkomst. Det menar Carl-Johan Forssén Ehrlin, bolagsägare och författaren bakom boksuccén ”Kaninen som så gärna ville somna”.

– I mitt fall var det min hälsa som motiverade mig att bygga system i stället för att jobba hårt. Sättet för mig att kunna fortsätta och hjälpa människor var att skriva böcker. Då kunde de sälja utan att jag behövde jobba. Det kan vara en motivation, att få mer balans i tillvaron, säger han till Entreprenör.

För tidningen delar han med sig av sina sex bästa tips:

1. Egot är ett stort hinder då många har svårt att tro att andra är lika bra på sitt jobb som de själva. Men den småföretagare som blir företagsägare måste förstå att andra också kan göra jobbet lika bra.

2. Det krävs att man har en tro och övertygelse om att det är möjligt för att lyckas. Det är det som gör att man kämpar sig igenom motgångar. Jag gjorde något litet varje dag och till slut lossnade det.

3. Med rätt kunskap och ”mindset” är det lättare att se möjligheterna. Man måste jobba med sin personliga utveckling. Du måste förstå hur du ska göra och tänka för att bygga ett system som jobbar åt dig.

4. Det krävs energi för att orka göra klart något. Energin bygger man upp genom att hitta och känna passionen. Om du inte lägger tillräckligt med energi för att få det att börja rulla så kommer det aldrig att lossna.

5. Att hitta sin identitet är väsentligt. ”Vem är jag utan den rollen jag har?” är en fråga man kan ställa sig.

6. För att ha en passiv inkomst krävs det att man bygger upp en tillräckligt bra plattform för när man kliver ur systemet. Exempelvis kan en felaktig rekrytering göra att systemet rasar. Passiv inkomst bygger på ett fungerande system. Håll ut. Men det är betoning på att du gör rätt. Gör du fel får du byta strategi.

16 okt