Bevaka
Entreprenörskap

Kerstin Önnebo Emma Ode
Företagande i praktiken

7 snåltips – här är de onödiga utgifterna som du kan spara in på

Januari är en mager månad för många småföretagare. Då är det extra viktigt att se över utgifterna och att vända på slantarna. Kerstin Önnebro, som driver flera olika poddar, har gjort sparandet till en konst. Hon har listat sina sju bästa snåltips till småföretagare, skriver Entreprenör.

  1. Räkna på utgifterna. – Räkna om dina utgifter till tid. Hur många konsulttimmar behöver jag sälja, förbereda och jobba för att betala månadens fakturor? Samma gäller för varje utgift.
  2. Kontorets vara eller icke vara. – Behöver du verkligen din kontorsplats? Vad får du ut av den? I dag finns det många gratisalternativ.
  3. Lunchlådan – din bästa vän. – Många av oss äter ute flera dagar i veckan, en oerhört onödig utgift. Lunch för 100 kronor under 20 dagar i månaden blir 2 000 kronor, 4 000 kronor innan skatt. Är det värt att äta ute?
  4. Bilen är både dyr och icke miljövänlig. – Behöver du verkligen bilen? Vad kostar den dig i månaden?
  5. Säg upp abonnemang som är onödiga. – Kolla över alla abonnemang. Då menar jag alla!
  6. Resa – gör fler ärenden. – Det mesta går att diskutera över telefon. Men om du måste resa, se till att få fler jobb eller möten på platsen så att resan blir värd den tid och kostnad det handlar om för dig.
  7. Köp när du behöver eller dela med kompisar. – Ett tips är därför att inte köpa produkten förrän du vet att du verkligen behöver den och till vad.
8 jan