Bevaka
Elisabeth Svantesson

Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens roll

Ylva Johansson skyller AF-neddragning på M och KD

Arbetsförmedlingen varslar 4 500 personer om uppsägning. Orsaken är det minskade ekonomiska anslaget i statens budget.

Enligt Arbetsförmedlingen uppgår de minskade budgetanslagen för 2019 till 5,3 miljarder kronor, uppdelat på två poster: förvaltning och programinsatser. Det är att jämföra med budgeten för 2018 på drygt 75 miljarder kronor.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) skyller varslet på Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019 som blev den som med hjälp av Sverigedemokraterna röstades igenom i riksdagen före jul.

Några nya pengar till Arbetsförmedlingen för att lindra jättevarslet blir det inte i vårbudgeten.

– Min bedömning är att det inte blir mer än marginella förändringar, säger hon till TT.

Facket ST:s ordförande Britta Lejon är kritisk mot att Arbetsförmedlingen tvingas dra ned.

– Dagens stora varsel slår sönder Arbetsförmedlingen och förvårar därmed Sveriges beredskap att på bästa sätt möta nedgången i konjunkturen, säger hon.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson har tidigare sagt att förändringen för Arbetsförmedlingen inte blir så omfattande:

– Trots att Arbetsförmedlingens anslag har ökat dramatiskt under högkonjunktur har resultaten uteblivit. Även med vårt budgetförslag kommer programanslagen vara dubbelt så stora som under finanskrisen 2009, sa Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT i samband med att riksdagen antog Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion i december.

30 jan