Bevaka
Duni

Arkivbilder. TT
Dagens börs

Börsyran kom av sig – H&M och Essity mot strömmen

Stockholmsbörsen föll på fredagen efter åtta raka uppgångsdagar. Utvecklingen låg i linje med de ledande indexen i Europa och på Wall Street. Under eftermiddagen hämtade Stockholm igen en del av tappet och huvudindexen stängde så här:
• OMXSPI: –0,5 %
• OMXS30: –0,5 %
På morgonen meddelade Volkswagen att lastbilsenheten Traton, där Scania ingår, gör sin första handelsdag på Stockholmsbörsen den 28 juni. Teckningsintervallet sätts till 289–352 kronor per aktie, vilket innebär en värdering på cirka 145–177 miljarder kronor.

Academedia har beslutat att slå ihop sina cirka 250 förskolor i Sverige, Norge och Tyskland till ett nytt segment. I det nya segmentet ska 10-15 nya förskolor öppnas i Tyskland under 2019/20, skriver Direkt. Aktien backade inledningsvis men vände sedan upp och stängde på plus 0,2 procent.

Kepler Cheuvreux upprepade köprådet för Saab men skriver att sannolikheten för att Schweiz ska välja Gripen nu är nära noll. Detta efter att Schweiz beslutat att Saab inte får delta i kommande flygtest. Kepler Cheuvreux bedömde tidigare att Saab hade en 30-procentig chans att vinna ordern på 57 miljarder kronor. Aktien backade 2 procent.

Lundin Petroleum klättrade 2,9 procent sedan Goldman Sachs höjt sin rekommendation till köp från tidigare neutral.

SEB Equities inledde bevakning av Duni med rekommendationen köp och riktkursen 160 kronor. Aktien steg 4,4 procent.

Kasinospelsutvecklaren Netent steg 1,3 procent efter att Nordea höjt riktkursen och upprepat köp.

Av storbolagen toppade H&M och Essity OMXS30. Klädjätten lyfte 1,3 procent och hygienbolaget 0,8 procent.

I botten av storbolagslistan parkerade flera verkstads- och industriaktier. Tyngst gick det för ABB och SKF som föll 2,5 respektive 2,4 procent.

Medicinteknikbolaget Vitrolifes aktie rasade 9,3 procent utan kända nyheter.

14 jun 2019