Bevaka
Dow Jones

Arkivbild: En kvinna på väg in genom entrén till läkemedelsbolaget Moderna, ett av dem som arbetar med ett coronavirusvaccin. JOSEPH PREZIOSO / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street avslutade stark vecka med små rörelser

De ökade spänningarna mellan USA och Kina sänkte humöret på Wall Street, som ändå återhämtade sig och stängde svagt på plus. Som helhet innebär det att de stora indexen stigit omkring 3 procent i veckan, det är den största uppgången sedan april. CNBC förklarar uppgången med optimism kring ett möjligt coronavaccin och att USA successivt öppnar efter nedstängningen.
• S&P500: +0,2%
• Nasdaq: +0,4%
• Dow Jones: +/−0


Tonläget mellan USA och Kina har höjts sedan Kina presenterat ett möjlig säkerhetslag som många menar skulle innebära en stor förändring i Hongkongs speciella status. Säkerhetslagen kommer i sin tur kort efter att den amerikanska senaten godkänt ett lagförslag som innebär att kinesiska aktier potentiellt sett skulle kunna avnoteras från amerikanska börser.

”Vi tror att det bara är en tidsfråga innan förslaget (eller något liknande) blir lag”, skriver Raymond James-analytikern Ed Mills till sina kunder.

Oljepriset har fallit under fredagen efter att Kina meddelat att de avstår från att sätta ett tillväxtmål för 2020 på grund av osäkerheten kopplad till coronapandemin.

På bolagsfronten har den kinesiska e-handelsjätten Alibaba rapporterat en försäljningstillväxt på 22 procent, över förväntan, i bolagets fjärde kvartal. Aktien föll nära 6 procent.

Skokedjan Foot Locker redovisade en förlust i kvartalsrapporten och aktien föll till slut 8,5 procent. Traktorjätten Deere föll en dryg procent efter att först ha stigit på en rapport som slagit förväntningarna, trots att vinsten var lägre än i fjol.

22 maj
Arkivbild. Rick Bowmer / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Vaccinhopp lyfte flyg- och resebolag på Wall Street

Nyheten om att läkemedelsbolaget Moderna nått positiva studieresultat med ett coronavaccin gjorde att börshandeln på Wall Street tog fart direkt och fortsatte att öka in i stängning. De ledande indexen stängde på:
• S&P 500: +3,2 procent
• Nasdaq: +2,4 procent
• Dow Jones: +3,9 procent
Moderna rusade även i börsöppningen men sjönk sedan något och landade vid stängning på plus 20 procent.

De positiva studierna kring coronavaccin i kombination med att verksamheter ska återstarta sin produktion har också lett till att andra bolag hängt med i racet.

Såväl flyg- och resebolag gick upp på nyheter om återöppnande av flyglinjer och vaccinframgångar. Flygbolagen United Airlines stängde på plus 21,1 procent och American Airlines på 9,2 procent. Flygplanstillverkaren Boeing gick bäst på Dow Jones och stängde på plus 12,9 procent. Resebolagen Expedia stängde på 18,6 procent och Booking på 12,5 procent. Och även hotelljätten Marriott stannade på plus 17,4 procent och var en av dagens stora vinnare.

För videokonferenslösningen Zoom har det dock varit en dålig nyhet. Bolaget som gynnats av coronapandemin och människors behov av att kunna jobba hemifrån avslutade sin börsdag med ett fall på 5,8 procent.

Walt Disney stängde på plus 7,2 procent. Bolaget har meddelat att de ska återöppna ett shoppingområde vid en av anläggningarna i Florida. Men självklart inte utan en rad säkerhetsåtgärder såsom masker och kontaktlösa betalningsmetoder, skriver CNBC.

Flera banker öppnade också börsveckan starkt. Vid stängning var Wells Fargo upp 8,7 procent, Bank of America på plus 6,9 procent och Citibank stiger med 8,9 procent.

18 maj
BRYAN R. SMITH / AFP
Dagens börs

Home Depot och Disney vinnare på svängig handel

Wall Street öppnade fredagens handel med klara nedgångar efter nya spänningar mellan USA och Kina. Under kvällen hämtades stor del av nedgången in och de ledande indexen stängde som följer:
• S&P 500: +0,4 procent
• Nasdaq: +0,8 procent
• Dow Jones: +0,3 procent
Detaljhandelns försäljning i USA sjönk 16,4 procent i april, jämfört med i mars, enligt färsk statistik. Det är det största månadsfallet någonsin och följer ett ras på 8,3 procent i mars.

Detaljhandelssiffrorna i kombination med nya spänningar mellan stormakterna USA och Kina fick indexen att falla. Inledningsvis var Wall Street ner över 1 procent efter att terminerna handlats positivt tidigare under dygnet.

Vid klockan 20.00 svensk tid hade indexen hämtat upp hela nedgången och vänt till plus.

USA vidtog på fredagen nya åtgärder för att blockera det kinesiska telekombolaget Huawei från leverantörer av kritisk chipteknik, enligt Reuters. Som ett svar skrev Kinas statliga tidning Global Times om hämndåtgärder mot amerikanska Qualcomm, Boeing, Apple och Cisco vilket får bolagen att falla.

– Ett övergripande orosmoment vi haft när den här epidemin har tagit sig runt jorden är att relationen mellan USA och Kina rör sig åt fel håll vilket kan ha värre ekonomisk effekt än pandemin, säger Art Hogan, chefmarknadsstrateg vid National Securities, till Reuters.

Boeing backade drygt 2 procent, Apple var ner 0,6 procent medan Cisco stängde upp cirka nära 1 procent. Qualcomm föll hela 5 procent på nyheten.

Bland vinnarna fanns Home Depot och Walt Disney. Walt Disney steg 3 procent medan Home Depot tillsammans med Walmart var upp drygt 2 procent.

15 maj