Bevaka
Dorotea

Yngve Johansson
Det svenska skattetrycket

Högst skatt i världen – nu ger han upp

Serieentreprenören Bror Lövbrand hade världens högsta skatt. Nu har han lämnat Dorotea och tagit jobben med sig, rapporterar Entreprenör.

Sverige ligger i världstopp när det gäller höga marginalskatter. Och i Dorotea är marginalskatten återigen högst, eftersom de har den högsta kommunalskatten. Där har Bror Lövbrand länge bott och drivit flera företag. Men för ett tag sedan fick han nog och flyttade till Umeå.

– Jag kan inte säga att jag gick omkring och tänkte på att jag betalade högst skatt i världen. Men det är förjävligt att Dorotea som har den högsta kommunalskatten inte kan erbjuda en bättre samhällsservice, säger han till Entreprenör.

Bror Lövbrand driver bland annat Bottnia Kross, som krossar berg i Bolidens gruva Aitik i Gällivare. Han menar inte att strö salt i såren men poängterar ändå att Dorotea går miste om skattepengar, jobbtillfällen och entreprenörsdriv i och med hans flytt till Umeå.

Som exempel berättar han att han under 2016 betalade drygt 2,6 miljoner kronor i skatt. Hans fru betalade nästan en halv miljon kronor. Bror Lövbrand berättar att han fortfarande är en bra skattebetalare, även om han inte vill uppge exakt hur mycket som dras.

– Men jag vill ändå exemplifiera med hur mycket som kan gå förlorat, säger han.

– Det är tråkigt att höra, även om jag förstår kritiken, säger Gaby Bisping, kommunstyrelsens ordförande i Dorotea, till Entreprenör.

1 okt 2018