Bevaka
Det växlande oljepriset

Rigg i Mexikanska golfen och HMS Montrose i persiska viken.  TT.
Det växlande oljepriset

Orkan och Hormuz-incident har pressat upp oljepriserna

Oljepriserna har stigit till de högsta nivåerna sedan slutet av maj under onsdagen och torsdagen. Orsakerna är flera.

Framförallt härrör uppgången till förnyad oro i det för den globala oljeindustrin så viktiga Hormuzsundet, i Persiska viken. Samtidigt har 15 oljeplattformar i Mexikanska golfen evakuerats i väntan på en orkan.

Incidenten i Hormuzsundet inträffade under onsdagen när tre iranska krigsfartyg försökte störa det brittiska oljebolaget BP:s oljetanker British Heritages rutt, uppger Financial Times. Försöket ska ha avvisats av den brittiska flottans fregatt HMS Montrose.

– Vi oroas av den här händelsen och uppmanar fortsatt Iran att trappa ner utvecklingen i regionen, säger en talesperson för den brittiska regeringen.

Irans revolutionsgarde förnekar att händelsen inträffat och landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif kallar påståendena för ”värdelösa” och att syftet med dem är att ”skapa spänningar”.

Petromatrix oljeanalytiker Olivier Jakob säger till Reuters att han anser att utvecklingen är väntad och konstaterar att oron inte mynnat ut i någon faktisk incident denna gång.

– För tillfället handlar det om skrämsel och psykologisk krigsföring. För att få en stark prisreaktion krävs att något verkligen händer, säger han.

Brentoljan handlas vid 17-tiden kring 67 dollar fatet medan ett fat amerikansk WTI-olja kostar drygt 60 dollar.

11 jul 2019