Bevaka
Den turbulenta bomarknaden

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Här är hoten mot din boendeekonomi

De flesta svenskar ser hot mot sin boendeekonomi. Det visar en ny undersökning där Demoskop, på uppdrag av SEB, har frågat närmare 1 000 hushåll om vilka plånbokshot de ser framför sig.

Hela 70 procent av de intervjuade är oroliga, medan var femte inte ser några hot alls mot den egna ekonomin. De vanligaste farhågorna handlar om högre energiräkningar och bolåneräntor, men även skatteförändringar och amorteringskrav finns högt upp på listan.

– Hushållen verkar se kombinationsrisker med amorteringskrav och andra regelverk, rädslan för en lågkonjunktur och risken för marknadsförändringar när det gäller priser och räntor, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, Di.

Att relativt många trots allt inte ser några hot mot sin bostadsekonomi förvånar Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Till Di understryker hon att det tyder på att hushållen inte står väl rustade för flera hot, såsom arbetslöshet eller dödsfall.

– Alla med stora bolån bör se till att det finns inkomstförsäkringar eller bolåneskydd som försäkrar privatekonomin mot dessa typer av chocker, säger hon.

Även energipriserna hamnar högt upp på listan över orosmoln. En väg framåt, enligt Emma Persson, är att göra smarta investeringar.

– Bor man i villa och oroar sig över uppvärmningskostnaderna är det kanske läge att fundera på att utnyttja det utökade investeringsstödet och slopade bygglovskravet för installation av solceller, säger hon till Di.

Inför ett bostadsköp bör du inte pressa din budget till max utan kanske acceptera att bo i ett annat kvarter än det du drömt om, skriver Jenny Pettersson i Di.

”För den som redan har gjort sin bostadsinvestering är rådet att lägga undan skillnaden mellan den nuvarande räntan och en ränta på cirka 4 procent. Då har man en buffert den dagen räntorna vänder upp”, fortsätter hon.

21 okt