Bevaka
Den svenska konjunkturen

Den svenska konjunkturen

Här är bubblan som kan utlösa finanskraschen

Fastighetssektorn är på väg att bli en bubbla liknande den som 1992 skickade ner Sverige i en djup lågkonjunktur, skriver Di i en analys.

Tidningen tar upp kursrusningen på börsen för bolaget K-fastigheter och att den kan vara en signal om att fastighetssektorn, efter ett decennium av oavbrutet stigande aktiekurser, nu går in i en avslutande bubbelfas.

”Förra gången vi såg en liknande fastighetshausse var i slutfasen av högkonjunkturen på 1980-talet. Den förra fastighetshaussen sprack med buller och bång 1992 och skickade Sverige ner i en djup lågkonjunktur”, skriver Mats Lundstedt i en analys.

fPlus har tidigare berättat att experter pekar ut bostadsmarknaden som Sveriges svaga punkt. Priserna har gått upp och hushållens skulder har växt därefter. Bland annat varnar förra finansministern Anders Borg och andra experter för situationen.

– Alla som köpt en bostad de senaste åren med höga lån ligger väldigt risigt till, menar nationalekonomen Fredrik N G Andersson.

Lars Magnusson, seniorprofessor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, uppger för fPlus att i princip vad som helst i ekonomin kan utlösa en finanskrasch i ett läge där värdeökningarna bara fortsatt. Han bedömer också att den svenska börsen är övervärderad.

Nu flaggar Di för att fastighetssektorn kan var triggern som utlöser kollapsen.

”Frågan nu är om kursrusningen i K-fastigheteraktien, eller för den delen Ilija Batljans hastigt i hopköpta SBB, är lackmuspapperet för en ny fastighetsbubbla”, skriver Mats Lundstedt.

5 dec 2019