Bevaka
Delningsekonomi

TT
Gästboken

Företagen hakar på delningsekonomin

Är delningsekonomin död? För några år sedan talades det en hel del om att vi skulle börja hyra borrar av varandra. En genomsnittlig hemmaborr sägs användas i 12-13 minuter av sin livstid. Slutsatsen tycks självklar: Varför delar vi inte på verktygen? Här finns både miljö och pengar att spara.

Ändå tycks det privata verktygsuthyrandet inte ha tagit fart. Men det betyder inte att delandet som idé är död. Åtminstone inte i bemärkelsen att utnyttja föremål mer effektivt genom att låta dem ha flera användare under sin livstid.

Istället börjar allt fler företag använda sig av liknande affärsmodeller. Den som inte vill hyra borren av grannen kan nu göra det hos Bauhaus eller Clas Ohlson.

IKEA meddelade nyligen att man kommer att börja hyra ut möbler. Från och med nästa år ska konceptet lanseras i 30 olika länder, däribland Sverige.

Helt nya företag uppstår också där delandet är kärnan i verksamheten, som till exempel klädprenumerationstjänster. Den som tycker att det känns konstigt att hyra en redan använd soffa eller blus kan fundera över varför det i så fall känns helt okej att sova i en hotellsäng eller äta på restaurangporslin.

Men är detta något nytt? I boken Framtidschocken från 1970 skriver framtidsforskaren Alvin Toffler om en hyresrevolution i vardande. Toffler pekar på en lång rad konkreta exempel på saker som finns till uthyrning och lyfter särskilt fram möbeluthyrning som en del av den ”blomstrande uthyrningsbranschen”.

Det som är nytt i sammanhanget och som gör att hyresrevolutionen har en större potential i dag är givetvis digitaliseringen. Ta till exempel elscootrarna. Tack vare att de kan lokaliseras med hjälp av en smartphone kan de placeras ut nära användarna. För tjugo år sedan hade de stått på särskilda scooterparkeringar eller hos en scooteruthyrare. Användarna hade varit tvungna att gå en längre sträcka för att plocka upp scootern och hela poängen med fordonet hade försvunnit.

Frågan är om hyresmodellen kan bidra till varor av bättre kvalitet. Det sägs att elscootrarna används några månader innan de skrotas. Det bör förstås sättas i relation till nyttjandegraden. Det är inte osannolikt att en elscooter, för uthyrning, under tre månader används mer än en som köps privat och sedan tillbringar största delen av sitt liv i ett garage.

Men den som vill tjäna pengar på uthyrning har också starka incitament att se till att föremålen håller för upprepad användning. Det blir intressant att följa vilken effekt hyresrevolutionen får för hållbarheten på möbler och mode.

Maria Eriksson, skribent och utforskare av delningsekonomi och gig-jobb i projektet 366 Days of Sharing. 

27 apr 2019