Bevaka
Debatten om offentligt slöseri

Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om offentligt slöseri

Statliga klimatsatsningar får kritik – ”ren idioti”

SvD har i en granskning gjort ett nedslag på Naturvårdsverkets många vidlyftiga finansieringar av klimatförbättrande åtgärder i samhället.

En av dem handlar om när myndighetens miljösatsning Klimatklivet finansierade förbundet Agenda 2030:s gycklarföreställningar, som skulle leda till kraftigt minskade utsläpp hos befolkningen i Västmanland. I utbyte mot myndighetens bidrag lovade förbundet att själva finansiera projektet med ideellt arbete för motsvarande 1,2 miljoner kronor.

Problemet var att de tillgodoräknade sig pengarna på ett godtyckligt sätt, bland annat genom att redovisa att publiken bidragit med totalt 264 000 kronor till projektet genom obetald arbetstid när de såg föreställningarna.

Flera personer som SvD har talat med beskyller Naturvårdsverket för att inte ha varit tillräckligt kritisk mot dessa glädjekalkyler.

– En motfinansiering måste ha ett riktigt ekonomiskt värde. Detta låter som något som gränsar till ren och skär idioti, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Han får medhåll av Björn Carlén, miljöekonom på Konjunkturinstitutet.

– Som ekonom och skattebetalare blir man upprörd. Det här riskerar att ge miljö- och klimatpolitiken dåligt rykte, säger han.

I nuläget ska Naturvårdsverket har tagit bort möjligheten att finansiera projekt med påstådd ideell arbetstid, enligt Nanna Wikholm, projektledare på Klimatklivet.

20 jan
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om offentligt slöseri

Slöseriombudsmannen: MP-ledamot har passerat gränsen

Bråket mellan Slöseriombudsmannen och Miljöpartiet fortsätter. Tidigare i år utsågs den svenska klimatpolitiken till årets värsta slöseri efter en omröstning av Skattebetalarnas Slöseriombudsman. MP-språkröret Isabella Lövin ansåg att Slöseriombudsmannen, eller Johan Gustafsson som han egentligen heter, sysslar med fake news och alternativa fakta.

Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för MP, skrev i måndagens Expressen att ”med dold agenda och rena lögner försöker lobbyorganisationen Skattebetalarna svartmåla den politik som den internationella miljörörelsen utnämnt till bäst i världen”.
”Riksrevisionen och konjunkturinstitutets granskningar används som slagträn i debatten om effektivitet men den åtgärd som de beskriver som mest effektiv – ett högre pris på utsläpp – det kampanjar samma borgerliga opinionsbildare emot”, skriver Tovatt i Expressen.

I en slutreplik kritiserar Johan Gustafsson MP-ledamotens svar:

”Lorentz Tovatt (MP) passerar i sin tur anständighetens gräns när han i stället för att bemöta kritiken inte gör någonting annat än häver ur sig anklagelser och insinuationer som han inte ens bemödar sig med att precisera och underbygga”, skriver han på Expressen Debatt.

Han fortsätter:

”Trots att regeringen satsar betydligt mer pengar får vi alltså klart mindre utsläppsminskningar än innan Miljöpartiet fick inflytande över hur pengarna ska användas”.

16 jan