Bevaka
De nya personalliggarna

De nya personalliggarna

Uppror mot personalliggarna: Hindrar oss att anställa

Hotell- och restaurangföretagen har tröttnat. Nu startar upproret mot de så kallade personalliggarna, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.

Personalliggarna har urartat till att bli en meningslös kontroll av seriösa företag där risken för svartarbete är låg, rasar företagarna.

– Jag har fått anmärkningar att våra medarbetare har fyllt i med blyerts i stället för bläck, eller att det har saknats ett streck i datumangivelsen, säger Suzanne Parenius, vd på Hjortviken Konferens utanför Göteborg, till Arbetsmarknadsnytt.

Skatteverkets personalliggare skulle hindra svartarbete i branscher med mycket kontanter, men så har det inte blivit. Istället har oron för att anställa ökat.

– Jag har hört exempel på att företagare inte vågar ta emot människor med intellektuella funktionsnedsättningar, människor som kan ha svårigheter att hålla reda på id-kort eller förstå instruktionerna kring personalliggare, fortsätter Suzanne Parenius.

Elisabeth Haglund, vd på Hotel Tylösand i Halmstad, menar att lagen får horribla effekter.

– Vi erbjuder arbeten åt människor som kan ha svårt att få in en fot på arbetsmarknaden som till exempel nyanlända. Det kommer vi fortsätta att göra. Men många företagare kan bli väldigt försiktiga om de har svårigheter med språket och kanske inte förstår instruktionerna hur man använder personalliggaren, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

Även Susanne Pripp, som driver tre hotell i Östersund, upplever en större oro inför att ta emot vissa typer av anställda, exempelvis personer som arbetstränar. Och det har varit svårt att få de yngsta medarbetarna och praktikanterna att förstå vikten av att vara inskrivna.

– Om risken för höga böter ska kvarstå finns risken att vi avstår att ta emot praktikanter och de som arbetstränar, säger hon.

17 okt 2018