Bevaka
Dan Olofsson

Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Analyser: ”Förutsättningarna för en borgerlig politik har sällan varit bättre”

Efter att Ulf Kristersson slängt in handduken verkar det som att Stefan Löfven kommer att få försöka bilda regering, rapporterar flera medier.

Men hur det kommer att gå råder det skilda uppfattningar om.

Enligt S-källor som Dagens Industri pratat med är oron nu stor att Stefan Löfvens sonderingar kommer att sluta på samma sätt.

SvD:s Göran Eriksson menar att det kommer att krävas ett ”högt pris” för Stefan Löfven om han ska kunna locka över L och C. Och enligt källor som Aftonbladet pratat med kommer L och C kräva tunga ministerposter i en sådan förhandling.

”Hur högt bud Löfven får lägga – i praktiken hur långt till höger han får gå – avgörs ju till sist av vad det Socialdemokratiska partiet, och särskilt dess vänsterflygel, står ut med”, skriver han i en ledare.

Enligt entreprenören Dan Olofsson har Centerpartiet och Liberalerna agerat ”mycket märkligt” då de fällde Stefan Löfven med SD:s stöd, men inte velat ta ansvar och regera landet på samma underlag, skriver Dagens Industri.

Att Kristersson gav upp sina försök att bilda regering ses av många som ett tecken på att Alliansen nu upplever sin djupaste kris sedan den bildades för 14 år sedan.

GP:s Alice Teodorescu hyllar Kristersson och anser att han har uppvisat ett stort politiskt mod.

Hon skriver:

”I en demokrati hör det till spelets regler att oppositionen försöker ta makten. Efter valet står det dessutom klart att Sveriges riksdag utgörs av en antisocialistisk majoritet - förutsättningarna för en borgerlig politik har med andra ord sällan varit bättre”

Även DI:s PM Nilsson tycker att Kristersson agerat helt rätt och menar att det ”I riksdagen finns nu en historiskt bred majoritet för en klassisk borgerlig politik och en svag vänsteropposition”.

14 okt 2018